OŠ KURŠANEC > TAKO SE TO RADI

Učenici sad imaju nove, stare školske stolice

srijeda, 9. listopada 2019.

Stolice su na restauraciju čekale više od 15 godina, a onda su učenici uzeli stvar u svoje ruke. Izradili su stolice vedrih boja i s kreativnim motivima

Učenici sad imaju nove, stare školske stolice

Nastavnica tehničke kulture Renata Martinec u veljači ove godine pokrenula je hvalevrijedan projekt za više razrede Osnovne škole Kuršanec pod nazivom „Obnovimo namještaj naše škole”.

Tijekom provođenja projekta, u koji se uključilo 30 učenika šestih razreda OŠ Kuršanec, uloženo je više od 50 sati rada, kako u sklopu nastave, tako i tijekom ljetnih praznika. Učenici su radom na projektu ponovili gradivo šestog razreda i već zagrebli ono koje ih čeka u sedmom.

Samostalni projekt, koji je u većinskom dijelu financirao osnivač škole Grad Čakovec i OŠ Kuršanec, činile su tehničke aktivnosti koje su se provodile u svrhu uređenja škole, profesionalne orijentacije učenika te lakšeg odabira zanimanja.

Naoružani kreativnim idejama, uz pomoć svoje mentorice odabrali su zadatak obnove školskih stolica koje su na restauraciju čekale 15-ak godina, a u kojima su nastavu slušale generacije njihovih roditelja pa i sama voditeljica projekta, nastavnica Martinec.
S učenicima viših razreda, učiteljima i ravnateljicom OŠ Kuršanec Marijom Tepalović u publici, uspješne rezultate početkom proteklog tjedna predstavili su nositelji projekta – učenici Lana Janković, Antonija Foder, Josipa Foder, Marko Tomašić, Marijana Ignac, Rebeca Bertovich, Sara Đorđević, Sebestijan Panić, Lana Kalanjoš, Magdalena Oršuš, Nikola Ignac i Marijana Oršuš.

Odabrali su vedar i šaren dizajn školskih stolica namijenjenih prvim razredima OŠ Kuršanec.

U sklopu projekta „Obnovimo namještaj naše škole” učenici viših razreda OŠ Kuršanec naučili su obrađivati nekoliko vrsta tehničkog drva, fazu po fazu, počevši od ocrtavanja, rezanja, brušenja i slično. Susreli su se i s drugim granama tehnike poput strojarstva – obnovili su metalne konstrukcije stolice, brusili, zakivali i naučili kako materijal zaštiti od korozije. Rezultat je i više nego obradovao malene školarce, prvašiće OŠ Kuršanec kojima su stolice namijenjene, a koji sad u nastavnim aktivnostima poput čitanja na korištenje imaju 12 unikatnih školskih stolica vedrih šarenih boja s glavnim motivima poznatih likova iz dječjih crtića.

Prijavili smo se na natječaj Grada Čakovca vođeni čvrstom vizijom. Među ostalim, cilj nam je bio pridonijeti ovoj školi i sljedećim generacijama koje će u ovim učionicama pohađati nastavu, stoga je nakon svog uloženog truda, vremena i upornog rada zadovoljstvo čuti da već ovogodišnji prvašići uživaju u obnovljenim školskim stolicama čiji su novi izgled osmislili njihovi prethodnici. Dodatna je dobrobit za buduće učenike i to što smo ovom prilikom uspjeli opremiti radionicu tehničke kulture – ispričala je Renata Martinec.

Također, naglasak je bio i na racionalnoj uporabi materijala te poučavanju kako od starog i trošnog predmeta izraditi novi i upotrebljiv, što je i glavna svrha projekta. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.rtl.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Poboljšajmo naše poučavanje

Poboljšajmo naše poučavanje

Projektna koordinatorica i učiteljica Hrvatskoga jezika Gorana Babić sudjelovala je…

Školski portal: Gladni učenik rasplakao učiteljicu i potaknuo je na čin dobrote

Gladni učenik rasplakao učiteljicu i potaknuo je na čin dobrote

… da je jedan njezin učenik priznao da je gladan,…

Školski portal: Nema više zadaće za osnovce

Nema više zadaće za osnovce

Navode da su dugo raspravljali o donošenju ove odluke, jer…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Interpretirajući brojku od 125 prvašića koji…

Školski portal: Utrka do 20

Utrka do 20

Potrebno vam je samo nekoliko stvari…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…