Zanimljivosti
OŠ KURŠANEC > TAKO SE TO RADI
Učenici sad imaju nove, stare školske stolice
objavljeno: 9. listopada 2019.

Nastavnica tehničke kulture Renata Martinec u veljači ove godine pokrenula je hvalevrijedan projekt za više razrede Osnovne škole Kuršanec pod nazivom „Obnovimo namještaj naše škole”.

Tijekom provođenja projekta, u koji se uključilo 30 učenika šestih razreda OŠ Kuršanec, uloženo je više od 50 sati rada, kako u sklopu nastave, tako i tijekom ljetnih praznika. Učenici su radom na projektu ponovili gradivo šestog razreda i već zagrebli ono koje ih čeka u sedmom.

Samostalni projekt, koji je u većinskom dijelu financirao osnivač škole Grad Čakovec i OŠ Kuršanec, činile su tehničke aktivnosti koje su se provodile u svrhu uređenja škole, profesionalne orijentacije učenika te lakšeg odabira zanimanja.

Naoružani kreativnim idejama, uz pomoć svoje mentorice odabrali su zadatak obnove školskih stolica koje su na restauraciju čekale 15-ak godina, a u kojima su nastavu slušale generacije njihovih roditelja pa i sama voditeljica projekta, nastavnica Martinec.
S učenicima viših razreda, učiteljima i ravnateljicom OŠ Kuršanec Marijom Tepalović u publici, uspješne rezultate početkom proteklog tjedna predstavili su nositelji projekta – učenici Lana Janković, Antonija Foder, Josipa Foder, Marko Tomašić, Marijana Ignac, Rebeca Bertovich, Sara Đorđević, Sebestijan Panić, Lana Kalanjoš, Magdalena Oršuš, Nikola Ignac i Marijana Oršuš.

Odabrali su vedar i šaren dizajn školskih stolica namijenjenih prvim razredima OŠ Kuršanec.

U sklopu projekta „Obnovimo namještaj naše škole” učenici viših razreda OŠ Kuršanec naučili su obrađivati nekoliko vrsta tehničkog drva, fazu po fazu, počevši od ocrtavanja, rezanja, brušenja i slično. Susreli su se i s drugim granama tehnike poput strojarstva – obnovili su metalne konstrukcije stolice, brusili, zakivali i naučili kako materijal zaštiti od korozije. Rezultat je i više nego obradovao malene školarce, prvašiće OŠ Kuršanec kojima su stolice namijenjene, a koji sad u nastavnim aktivnostima poput čitanja na korištenje imaju 12 unikatnih školskih stolica vedrih šarenih boja s glavnim motivima poznatih likova iz dječjih crtića.

Prijavili smo se na natječaj Grada Čakovca vođeni čvrstom vizijom. Među ostalim, cilj nam je bio pridonijeti ovoj školi i sljedećim generacijama koje će u ovim učionicama pohađati nastavu, stoga je nakon svog uloženog truda, vremena i upornog rada zadovoljstvo čuti da već ovogodišnji prvašići uživaju u obnovljenim školskim stolicama čiji su novi izgled osmislili njihovi prethodnici. Dodatna je dobrobit za buduće učenike i to što smo ovom prilikom uspjeli opremiti radionicu tehničke kulture – ispričala je Renata Martinec.

Također, naglasak je bio i na racionalnoj uporabi materijala te poučavanju kako od starog i trošnog predmeta izraditi novi i upotrebljiv, što je i glavna svrha projekta. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.rtl.hr ]