Školstvo u medijima
PET NAJVEĆIH PROBLEMA S KOJIMA SE UČITELJI SUOČAVAJU
Učitelji su dragocjeni članovi svake zajednice i trebali bismo im biti zahvalni
objavljeno: 15. listopada 2019.

…ali svakodnevno udovoljiti potrebama 25 i više učenika nije nimalo lako. Donosimo pet najvećih prepreka s kojima se učitelji suočavaju.

1FINANCIJSKE POTEŠKOĆE 

U modernoj je učionici određen dio materijala za nastavu učitelj kupio vlastitim novcem. Mnoge škole nemaju dovoljno sredstava za nabavku materijala za sve učenike. To za učitelja može biti vrlo stresno. Ne želimo ostaviti nijednog učenika bez nužnih materijala zato često skoknemo u obližnju papirnicu kako bismo omogućili svakom djetetu potpuno iskustvo učenja, stoga mnogi učitelji vikendom rade dodatne poslove.

2) NEDOSTATAK VREMENA

Pronaći dodatno vrijeme kako bi se dovršile sve obveze nešto je što danas pogađa mnoga zanimanja, a posebno učiteljsko. Planiranje lekcija oduzima mnogo vremena. Ocjenjivanje ispita i domaćih zadaća često odrađujemo doma. Poučavanje bi trebalo ispunjavati, a ne neprestano trošiti našu energiju.

3) BORBA S NEGATIVNOŠĆU 

Nažalost, u školi uvijek ima ljudi kojima je teško održati pozitivan stav. Kad radite s negativnim ljudima, teško je i sam ostati pozitivan. Kako biste održali optimizam, pronađite načine kako svojim kolegama i roditeljima pomoći da sagledavaju stvari s pozitivne strane. Ako vaši kolege poučavaju godinama i dosadila im je rutina, potaknite ih da u svoju svakodnevicu unesu zabavu. Redovito potičite svoje suradnike i dajte im do znanja da ste im zahvalni.

4) BORBA S RODITELJIMA

Za roditelje je vrlo važno da budu uključeni u obrazovanje svoje djece. Međutim, mnogi ne mogu stići na svaki roditeljski sastanak ili školsku priredbu. Učiteljski je posao založiti se za svoje učenike pa moraju tražiti različite načine komunikacije s roditeljima.

5) UPRAVLJANJE UČIONICOM 

S obzirom na to da su sva djeca različita, različito je i njihovo ponašanje. Kazna ili disciplinski postupak koji djeluje kod jednog učenika s drugim možda neće donijeti rezultat. Naš je posao stoga da budemo svjesni posebnosti svakog djeteta i usmjerimo ih prema poželjnom ponašanju. Jasno izložite svoja očekivanja u prvih nekoliko nastavnih tjedana kako biste preventivno uklonili neke od mogućih problema s ponašanjem. Pronađite načine da potaknete učenike da nastave s primjerenim ponašanjem.

Unatoč poteškoćama s kojima se srećemo u učionici, ponosni smo na posao koji svakodnevno obavljamo. Znamo koliko se svaki učitelj žrtvuje za djecu. Učitelji su vrlo dragocjeni članovi svake zajednice i trebali bismo im biti zahvalni.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Have Fun Teaching – blog skupine osnovnoškolskih učitelja.
  • Izvor: havefunteaching.com