Školstvo u medijima
JUŽNA KOREJA
Program digitalnog odvikavanja za tinejdžere
objavljeno: 28. listopada 2019.

– U Južnoj Koreji jako je lako pristupiti računalnim igrama i drugim online aktivnostima, jer skoro svagdje imate pristup internetu, u svakoj četvrti imate internetski kafić – kaže Sungwon ROH, psihijatar na Sveučilištu Hanyand u Seulu.

Ti kafići gdje možete boraviti za manje od dolar po satu jako su primamljiva mjesta, s udobnim foteljama, velikim ekranima i brzim internetom. Otvoreni su 24 sata dnevno i normalno je vidjeti da u njima ljudi ostaju i po više od 12 sati. Neke čak moramo zamoliti da odu, kaže vlasnik jednoga internetskog kafića.

Profesor Roh zbog toga smatra da je u Južnoj Koreji na pomolu opća zdravstvena kriza:

– Dolaze mi mladi, ali i odrasle osobe, koji traže profesionalnu pomoć jer imaju ozbiljne zdravstvene probleme ili probleme s partnerom, obitelji ili u školi, jer su postali ovisni o igranju online igara.

Štoviše, državno istraživanje iz 2018. godine bilježi da je 20 posto populacije ove zemlje, što je skoro 10 milijuna osoba, ozbiljno izloženo razvijanju ovisnosti o internetu.

Zbog toga se radi na uspostavljanju regionalnih ustanova za obrazovanje o ovome problemu. U školi je moguće pohađati savjetovanja, a neprestano se radi na nadgledanju i uvođenju preventivnih disciplinskih mjera. Postoje i kampovi za ovisnost i sve ove aktivnosti financira vlada Južne Koreje.

Kampove pohađaju mlade osobe koje su prijavili zabrinuti roditelji ili nastavnice. Program traje dva ili četiri tjedna i mladima se odmah na početku oduzimaju svi elektronički uređaji.

– Ovdje im pomažemo da nađu novi hobi, jer želimo da imaju više opcija u slobodno vrijeme, koje bi inače proveli na telefonima ili igrajući igre – kažu voditelji kampa.

Tu su i tečajevi umjetnosti, volontiranje u domovima za starije osobe, ali i društvene igre. Dječake uglavnom primaju zbog ovisnosti o igrama, dok se djevojčice najčešće bore s ovisnošću o društvenim mrežama. Nakon kampa, đaci budu usmjereni na lokalnu organizaciju koja radi pod pokroviteljstvom Ministarstva za rodnu jednakost i obitelj, koja im pruža usluge savjetovanja.

Podsjetimo, u svibnju ove godine Svjetska zdravstvena organizacija dodala je poremećaj igranja igara na popis ovisnosti, što nije dobra vijest za unosnu industriju koja se bavi računalnim igrama u Južnoj Koreji. [IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Mindshift ]