Zanimljivosti
OŠ HINKA JUHNA, PODGORAČ, PŠ BUDIMCI
Čarolija Mjeseca hrvatske knjige
objavljeno: 14. studenoga 2019.

… promicati čitanje te u različitim programima okupljati sve koje knjiga istinski zanima.

Moto je ove 2019. godine U ritmu čitanja! S tim na umumoj 3. r. OŠ Hinka Juhna iz Podgorača, PŠ Budimci – krenuo je u svom ritmu čitanja. Prihvatili smo Čitateljski izazov te sami odredili 15 aktivnosti koje ćemo provesti u Mjesecu hrvatske knjige.

Svaki novi dan nosio je novi izazov. Za otvorenje projekta u goste nam je došao slijepi 14-godišnjak Borna BELA koji nam je pokazao i čitao slikovnice na pismu za slijepe (brajici). Uslijedilo je čitanje Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić i razredna videokonferencija sa studenticom 3. godine Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru Natali RIBARIĆ i doc. dr. sc. Drahomirom CUPAR koje su čitale ulomke iz Hlapića te razgovarale s učenicima o pročitanome. Posjetili smo školsku knjižnicu u matičnoj školi, uredili smo novonastali kutak za čitanje u našem razredu u suradnji s roditeljima učenika, knjižničarkom Josipom Vešligaj i našim vjeroučiteljem Matkom Stanićem.

Čitali smo dječje časopise, uživali dok su nam ukućani čitali najdraže slikovnice. Pročitali smo zbirku šaljivih pjesama Miševi i mačke naglavačke, izradili jesenske straničnike i poslali ih poštom prijateljima u OŠ Blage Zadre u Vukovar (1. r. i učiteljica Patricija Burazin). Čitali smo slikovnice u razredu, čitali smo i povodom Dana jabuka te održali prigodne radionice. Omiljena aktivnost svima bila je i ostala čitanje kod kuće prije spavanja. Pročitali smo ulomak iz dječjeg romana prijateljima putem videokonferencije (1./3. r.  PŠ Razbojište učiteljici Ljubici Đurić). Čitali smo Ezopove basne i organizirali kazalište lutaka. Pročitali smo strip, a zatim samostalno crtali stripove o temi Sigurnost na internetu.

Kao završna svečanost našeg ovogodišnjeg Čitateljskog izazova očekuje nas događaj u našem razredu – Večer čitanja. Pozvat ćemo sve zainteresirane te uz šalicu mlijeka ili čaja i kolač čitati omiljene slikovnice, ulomke romana, bajke kako bi nas ljubav prema knjizi još više međusobno povezala.

Želja nam je čitati sa svima koje knjiga istinski zanima, ali i približiti knjigu onima koji još nisu imali prilike zaljubiti se u nju. Aktivnosti vezane za knjigu provodimo i na eTwinningovoj platformi u sklopu projekta Čitateljski izazov.

…………….

Piše: Patricija HERCOG, OŠ Hinka Juhna, Podgorač, Područna škola Budimci