Jučer-danas-sutra
PREMIJEROV SAVJETNIK ZA OBRAZOVANJE R. FUCHS GOSTOVAO JE SINOĆ U RTL-U DANAS
Fuchs: Koeficijente treba korigirati, a to su obećali i Vlada i premijer
objavljeno: 22. studenoga 2019.

…  mora riješiti pregovaranjem, te da on ne želi doći na mjesto resorne ministrice Divjak.

Premijerov savjetnik za obrazovanje Fuchs gostovao je sinoć u RTL-u Danas gdje je govorio o štrajku učitelja i poziciji ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja se, kako smatra, “odmaknula” od pregovora koje je trebala voditi. 

“Sada je situacija specifična zato što je došlo do toga da se u jednom trenutku ‘odmaknula’ osoba koja je trebala voditi čitave pregovore sa sindikatima, a to je ministrica”, naglasio je Fuchs.

Na izravno novinarsko pitanje je li savjetovao premijera Andreja Plenkovića da zatraži ostavku resorne ministrice Divjak, Fuchs je rekao kako “nije na njemu da savjetuje premijera o ostavkama ministara”. 

“Ne bih davao takve savjete, ni da smijeni ministricu, niti da ju ne smijeni”, pojasnio je Fuchs, dodavši kako je to pitanje procjene premijera Plenkovića.

  • Jedina mogućnost revizija i recenzija ukupnih koeficijenata u svim službama

Potvrdio je da je imao informaciju da su premijer Plenković i ministrica Divjak jučer poslijepodne sastali u Banskim dvorima, no ne zna detalje razgovara. Smatra da bi bilo dobro ako je resorna  ministrica ponudila neka učinkovita rješenja vezano za štrajk učitelja..

“U pregovorima sa sindikatima treba još jednom vidjeti koje su sve opcije moguće. Ali, mislim da je varijanta koju je ponudio premijer, s opcijom odnosno revizijom i recenzijom ukupnih koeficijenata u svim službama, jedina moguća kada govorimo o koeficijentima”, naglasio je Fuchs.

Smatra kako se štrajk prosvjetara može okončati te da se, bez obzira što su se tijekom ove vlade, plaće učiteljima povećale gotovo 20 posto “može naći prostor za neke postotke i, ako bude postojala volja s jedne i druge strane, štrajk se može okončati”.

Dodao je kako u razgovorima “svaki put stvar padne kada se traži izmjena koeficijenata koja se uređuje uredbom Vlade koja ne bi smjela biti predmet sindikalnoga pregovaranja”. 

  • Dignitet učitelja ne čini samo materijalni status 

Fuchs je također rekao kako ne bi želio doći na mjesto ministrice Divjak.

Upitan je li opcija sudska zabrana štrajka, odgovorio je da, koliko zna, ne postoji sudska zabrana štrajka, nego samo odluka o neplaćanju dana provedenih u štrajku od 15. studenoga nadalje. 

Poručio je da “štrajk, koji je vezan isključivo na vraćanje digniteta, kako to sindikati vole napominjati, učiteljima kroz korekciju koeficijenata, nije baš jedini i isključivi razlog nezadovoljstva učitelja”. 

Smatra da se dignitet učiteljima može vratiti i tako da se ne odnosi samo na materijalni status, već i zabranom anonimnoga prijavljivanja nastavnika ili rješavanjem nezadovoljstva s dijelom provedbe “Škole za život”. 

  • Ministrica Divjak upoznala premijera s mogućim rješenjima štrajka učitelja

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je ranije večeras novinarima, nakon razgovora s premijerom  Plenkovićem, da je premijera upoznala s mogućim rješenjima štrajka učitelja, te je ustvrdila da je na premijeru odluka u kojemu će trenutku dalje reagirati.  

“Razgovarali smo o mogućim rješenjima i on je sada sa svime upoznat i na njemu je odluka u kojem će trenutku dalje reagirati”, rekla je resorna ministrica po izlasku iz Banskih dvora. Nije htjela govoriti o detaljima ponuđenih rješenja dodavši kako “bi ipak pustila da premijer dalje komunicira”. [HINA ]