Jučer-danas-sutra
30 DANA U ŠTRAJKU
Mihalinec: Sindikati obijaju pomisao da iza njih stoji politika
objavljeno: 22. studenoga 2019.

…odbijaju pomisao da iza njih stoji politika te istaknuo da zastupaju jedino zaposlene u obrazovanju.

“Odbijamo svaku pomisao i insinuaciju da su zahtjevi zaposlenih u odgoju i obrazovanju zahtjevi za promjenom vlasti u Hrvatskoj, da iza nas stoji neka politika i da smo instrumenti neke politike. Jedini koje zastupamo su zaposleni u obrazovanju, a preko njih i cijelu Hrvatsku, jer smo jamci da Hrvatska može i mora bolje”, kazao je Mihalinec na konferenciji za novinare održanoj 30-og dana štrajka u osnovnim i srednjim školama.

Osvrnuo se poruke premijera Plenkovića s današnje sjednice Vlade, istaknuvši da su se opet širile dezinformacije o tome kako sindikati ne žele doći na sastanke na kojima bi se riješilo pitanje štrajka.

Ustvrdio je da nijedan sastanak na kojem se pregovara o osnovici u javnim službama kroz Temeljni kolektivni ugovor nije sastanak kojim se rješava pitanje zaostajanja plaća u obrazovanju.

Poručio je kako sindikati očekuju i da će prihvatiti poziv Vlade na nastavak pregovora o svom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Prosvjed “Hrvatska mora bolje”

Ana TUŠKAN iz Sindikata hrvatskih učitelja poručila je premijeru, koji je na sjednici Vlade opći štrajk u osnovnim i srednjim školama nazvao nepotrebnim i nekorektnim, da zaposleni u obrazovanju nisu problem, nego rješenje te ga je pozvala na preuzimanje odgovornosti i rješavanje problema zbog kojih oni štrajkaju. 

  • Sindikalni čelnici također su najavili veliki prosvjed u organizaciji obrazovnih sindikata pod geslom “Hrvatska mora bolje” u ponedjeljak, 25 studenog, na Trgu bana Jelačića u 12 sati i 5 minuta.

Sindikalci očekuju dolazak velikog broja sindikalnih članova, ali i građana koji ih podupiru. Najavili su dolazak pedesetak autobusa punih prosvjednika iz cijele Hrvatske.

“Broj onih koji nas podupiru povećava se iz dana u dan, a očekujemo da će Trg bana Jelačića biti dovoljno velik za broj ljudi koji će nas podržati na prosvjedu”, rekao je Mihalinec ustvrdivši da se traži “autobus više”.

Prema sindikalnim podacima, odaziv štrajku u srednjim školama danas je na razini od 88 posto, dok je jučer u osnovnim školama štrajkalo 94 posto sindikalnih članova. [ HINA ]