Jučer-danas-sutra
PROSVJED SINDIKATA OBRAZOVANJA
Prosvjednici se okupljaju na Trgu Republike Hrvatske
objavljeno: 25. studenoga 2019.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zasad su okupili više od tisuću prosvjednika pred HNK-om, a svakog trenutka stiže ih sve više.

“Oboružani” su bubnjevima, trubama i zviždaljkama, a čak je viđena i jedna vuvuzela. Nose transparente s porukama poput: “Ne odustajemo! Srušit ćemo i Vladu (Kalembera)”, “Učitelji nisu ovce”, “Reforma smo mi”, “Ustani bane, prosvjeta te zove! Zašto za narod nema love?”, “Vratite nam dostojanstvo”, “Bože, baci kredu i budi precizan”…

Sindikalni čelnici najavili su dolazak članstva iz cijele Hrvatske u dvjestotinjak autobusa, a potporu prosvjedu i dolazak svojih članova najavili su brojni drugi sindikati, koji poručuju da obrazovanje treba biti jedan od prioriteta ove države.

Zagrebačka grupa “Elemental” napravila je i pjesmu podrške s video spotom – “Solidarnost”, o čemu je na facebooku izvijestio Sindikat hrvatskih učitelja.

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Traže povećanje plaća kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Osim osnovnih i srednjih škola, u štrajku danas sudjeluju i fakulteti sa stručnim osobljem. Filozofski fakultet u Zagrebu najavio je kako će od sutra štrajkati sve dok Vlada ne ispuni zahtjeve, a trebalo bi mu se pridružiti još šest fakulteta. [ HINA ]