Iz školskog svijeta
PRAVILA ODGOJA PO DREVNOJ TIBETANSKOJ METODI
Ovako će vas djeca poštovati cijeli život!
objavljeno: 26. studenoga 2019.

U knjizi „The Tibetan Art of Parenting: From Before Conception Through Early Childhood” autori Ani MAIDEN BRAUN, Edie FARVEL i dr. Diki NAJERONG objasnili su kako Tibetanci odgajaju svoju djecu.

Ova mistična zemlja često se opisuje kao zemlja mudrosti i duhovnosti u kojoj žive sretni ljudi, a upravo je u ovoj knjizi zapisan svakodnevni život s dozom mudrosti.

Prema knjizi postoje četiri važna razdoblja u dječjem životu. 

RAZDOBLJE DO PETE GODINE – tretirajte dijete poput kralja

Linija između poslušnosti i razumijevanja mora biti vidljiva. Ništa ne smije biti zabranjeno, a dekoncentraciju svi roditelji trebaju upotrijebiti kao alat. Te prve godine u životu oblikuju djetetovu aktivnost, znatiželju i interese. Roditelji ne smiju da zaboraviti da dijete još uvijek ne može raditi zahtjevne logičke radnje i da će kaznu shvatiti kao suzbijanje snage.

RAZDOBLJE OD PETE DO DESETE GODINE – tretirajte dijete poput roba

Ovo je razdoblje kad se prema djetetu smijete ponašati kao prema robu. Djeci treba dati zadatke i oni ih trebaju obaviti. Za sve neuspješne poslove kazne su savjeti i objašnjenja. Međutim, fizičku kaznu treba izbjegavati pod svaku cijenu. Ovo je vrijeme kad se inteligencija razvija aktivno. Također, dijete treba naučiti  predvidjeti reakcije ljudi na svoje postupke, zauzeti pozitivan stav prema drugima i izbjegavati negativna očitovanja. Fokus treba biti na osnaživanju djetetove želje za znanjem.

RAZDOBLJE OD DESETE DO PETNAESTE GODINE – tretirajte dijete kao i sebe

Iako ovo može zvučati čudno, budući da je roditelj osoba s mnogo više iskustva i obrazovanja, prema djetetu se trebate odnositi isto kao i prema sebi. Sad je pravo vrijeme da s djetetom provjeravate važna pitanja kako biste osigurali njegovu neovisnost. Stalno pružanje savjeta i trikova tijekom slušanja njihovih zahtjeva i izazova treba vam biti prioritet. Tijekom tog razdoblja razvija se autonomija i neovisnost razmišljanja.

RAZDOBLJE OD PETNAESTE GODINE – tretirajte dijete s poštovanjem

Poštovanje je posljednja lekcija, ali ne i manje važna. Sad je kasno učiti dijete bilo koju drugu vrijednost, vrijeme je za ubiranje plodova svog rada.

Tijekom ove važne faze pripazite na sljedeće tibetanske mudrosti, jer vam mogu pomoći.

 1. POŠTUJTE JEDNOSTAVNOST DJEČJEG UMA

Prema psihoterapeutkinji, socijalnoj psihologinji i autorici knjige dr. Ane Maiden Braun, dijete ima jednostavan um prije nego što se razvije i bude spremno povezati iskustva, emocije i misli sa situacijama i prošlim iskustvima.

2. NE ZANEMARUJTE IMITIRANJE, PAMĆENJE, DODIR I KRETANJE

 

Tibetanci ističu poučavanje djece imitiranjem, pamćenjem, dodirom i kretanjem tako da potpuno značenje materijalnoga može ući u svijest intuitivno i intelektualno.

3. STVORITE ČISTU EDUKATIVNU OKOLINU

Za Tibetance okolina za učenje treba biti čista i brižna. Greške treba ispraviti bez osuda. Također, djeca su ranjiva i trebaju biti zaštićena i izliječena kad dožive strahote ili vide uznemirujuće slike.

4. USREDOTOČITE SE NA OSNOVNE VRIJEDNOSTI

Suosjećanjepoštenje i dijeljenje vrijednosti djeci možete pokazati vlastitim ponašanjem, jer djeca imitiraju takvo ponašanje.

5. SKLAD ZA SVE

Sklad u odnosima visoko je cijenjen, važno je čak i malu djecu naučiti kako da sudjeluju u uravnoteženoj interakciji, a ne natjecati se s odraslima, drugom djecom, životinjama, prirodom…

6. ZABORAVITE NA PONIŽENJA I FIZIČKO KAŽNJAVANJE

Tibetanci vjeruju da roditelji tuku svoju djecu jedino zato što se oni ne mogu braniti.

ŠTO SE MOŽE DOGODITI AKO SE NE POŠTUJU OVA PRAVILA?

  • Ako gušite dijete do pet godina, potiskujete njegovu vitalnost, želju za životom i inteligenciju.
  • Naučit ćete ga da se bezumno pokorava brutalnoj sili te ga učiniti lakim plijenom za sve loše ljude.
  • Ako se prema djetetu nastavite ponašati kao prema kralju i nakon pete godine postat će nesposobno za rad i nedostajat će mu duhovni napori.
  • Ako se prema djetetu nakon desete godine odnosite kako prema bebi, izrast će u nesigurnu osobu.
  • Dijete može postati ovisno o prijateljima ili okolini koji neće uvijek imati dobar utjecaj.
  • Ako ne poštujete dijete nakon 15. godine, neće vam oprostiti i ostavit će vas što je prije moguće. [ IZ DRUGIH MEDIJA | stil.kurir.rs ]