Zanimljivosti
JEDAN DAN U ŽIVOTU KINESKOG UČENIKA
Od izlaska do zalaska sunca učenici u školi
objavljeno: 28. studenoga 2019.

POGLEDAJMO KINESKI ŠKOLSKI SUSTAV IZBLIZA. U dvojezičnoj školi Changjun 24 su razreda razine „Junior 1” s oko 60 djece u razrednom odjelu. To je prvi razred srednje škole i ekvivalent je našem sedmom razredu osnovne škole. Svaki je učenik rangiran na temelju rezultata testiranja i akademskog uspjeha te je smješten u razred s učenicima iste razine. Kao i u drugim školama u Kini, učenici ostaju u istom razredu tijekom tri godine srednje škole, osim ako se njihove ocjene drastično ne promijene (bilo nagore ili nabolje). S obzirom na to da većinu vremena provode u školi sa svojim kolegama iz razreda, svakog dana od izlaska do zalaska sunca učenici stvaraju bliske veze i grade duh zajedništva sa svojim kolegama. Isti se proces ponavlja nakon tri godine u višoj srednjoj školi, ali s novim razredima sastavljenima na temelju nove ljestvice uspjeha.

Donosimo uvid u jedan školski dan učenika dvojezične škole Changjun. Većinu vremena učenici provode za stolom, bilo na nastavi ili pišući domaću zadaću. Iznenađujuće, između školskih obveza oni ipak pronalaze vremena za njegovanje svojih hobija, talenata, društvenih vještina, većim dijelom za vrijeme stanke između satova ili obroka.

6:20 | Zvono za buđenje

Ovdje, u dvojezičnoj školi Changjun, instrumentalna verzija pjesme „Can you feel the love tonight” svira svakog jutra kao zvono za buđenje. Bila bih sretna kad tu pjesmu više nikad ne bih čula.

6:40 – 7:10 | Doručak

Doručak, ručak i večera poslužuju se u školskoj kantini.

7:20 – 8:00 | Samostalno učenje

Ima li boljeg načina za početi školski dan nego samostalnim učenjem! Dok su američka djeca naviknuta na učenje u privatnom prostoru, kineska su djeca naučena na samostalno učenje u učionici među svojim kolegama, pod nadzorom učitelja. Oni to vrijeme mogu iskoristiti za pisanje zadaće ili učenje, ali to vrijeme obvezatno moraju provesti u samostalnom radu. Samostalno učenje u učionici odvija se nekoliko puta tijekom dana kako bi učenici imali dovoljno vremena za ispunjavanje zadaća i učenje prije nego što se povuku u svoje đačke ili obiteljske domove.

8:10 – 8:50 | Prvi sat – Kineski jezik

Svaki sat traje 40 minuta, a dijeli ih između 10 i 15 minuta stanke. Reakcija većine učenika govori mi kako je nastava kineskog jezika teška i dosadna, a ja mislim kako je fascinantno učiti jezik koji je preživio dvije tisuće godina i većim se dijelom oslanja na pamćenje.

9:00 – 9:40 | Drugi sat – Biologija

Učenici uživaju u igri prikazanoj na slici (što god to bilo) u stanci uoči sata biologije.

 

9:40 – 10:00 | Jutarnja vježba

Svakog jutra učenici odlaze na trkaću stazu kako bi odradili jutarnju vježbu koja se sastoji od trčanja četiriju krugova (jednu milju) u skupini sa svojim razredom. Neodrađivanje vježbe kažnjava se dodatnim krugovima.

10:05 – 10:45 | Treći sat – Engleski jezik

Redovite satove engleskog jezika poučava uglavnom kineski učitelj. U dvojezičnoj školi Changjun svaki je učenik obvezatan pohađati nastavu engleskog jezika.

10:45 – 10:55 | Vježbe za oči

Uz toliko naprezanja očiju gdje učenici cijeli dan gledaju u ploču ili prezentaciju u Powerpointu, kineski učenici redovito rade vježbe za oči vođeni nježnim glasom s glavnoga školskog zvučnika. Svaki razred ima razrednog nadzornika koji brine o tome da se svaki učenik primjereno ponaša za vrijeme vježbe.

11:10 – 11:50 | Četvrti sat – Geografija

Zanimljiva napomena o kulturološkoj razlici u zemljopisu: na zapadu strane svijeta nabrajamo sljedećim redom: sjever, istok, jug, zapad. Kinezi, pak, počinju s istokom i završavaju sa sjeverom. „Dong, nan, xi, bei”, odnosno istok, jug, zapad, sjever.

12:00 – 13:45 | Ručak i odmor

U školi s više od 4500 učenika za vrijeme ručka u kantini nastane ludnica. Ali nakon što se stampedo učenika konačno stiša, učenici mogu uživati ​​u ručku sa svojim prijateljima, a povremeno i sa svojom nastavnicom konverzacijskoga engleskog jezika (ja). Nakon ručka dolazi odmor. Kineski učenici naviknuli su na popodnevni odmor, kako bi se mogli napuniti energijom za popodnevnu nastavu i, naravno, domaću zadaću.

14:00 – 14:40 | Peti sat – Matematika

Jednadžbe, varijable, formule…

14:50 – 15:30 | Šesti sat – Konverzacijski engleski

Dok redovite satove engleskog predaje kineski učitelj, satove konverzacijskoga engleskog jezika u Changjunu poučavaju strani nastavnici. Ovdje postoje tri strana nastavnika za konverzacijski engleski jezik, uključujući mene. Svaki od nas predaje samo 16 sati tjedno. Učenici su često brbljavi i pričljivi te vrlo hiperaktivni, jer je to jedini sat koji ih potiče na javni govor i izražavanje svog mišljenja (naravno na engleskom).

15:30 – 15:40 | Još jedna runda vježbi za oči

Mnogi od njih zapravo imaju knjige u krilu tako da mogu čitati dok se pretvaraju da rade vježbu.

15:45 – 16:25 | Sedmi sat – Klub ili razna vrsta nastave poput domaćinstva ili likovnog odgoja

Učenici se mogu učlaniti u jedan klub u školskoj godini. Klubovi se sastaju svakog utorka popodne i jedino su vrijeme kad se djeca mogu družiti s drugim učenicima koji nisu u njihovu razredu. Različiti klubovi uključuju engleski kutak, odbojku, stolni tenis, američku kulturu, violinu, računarstvo, novinarstvo, kaligrafiju i još mnogo toga!

16:35 – 17:15 | Osmi sat – Sat razredne zajednice, razredne aktivnosti i školska događanja

Sastanci u učionicama održavaju se jednom tjedno i rezervirani su za učitelje koji daju posebne najave ili provode razne aktivnosti. U ovo se vrijeme mogu održavati i školska događanja, poput natjecanja u slaganju Rubikove kocke ili natjecanje u otvaranju usta na pjesme iz engleskih filmova (da, dobro ste razumjeli).

17:15 – 17:30 | Čišćenje

Učenici su odgovorni za održavanje učionica i hodnika čistima. Imaju zaduženja koja moraju obavljati svaki dan, u protivnome će biti kažnjeni.

17:30 – 18:30 | Večera i slobodno vrijeme

Najbolji dio dana! Ovo je moje najdraže vrijeme za šetnju kampusom, jer vidim djecu kako se bave stvarima koje vole raditi (osim učenja). Košarkaški tereni, igralište za badminton, stolovi za stolni tenis, trkaće staze, sve je uvijek puno, a aktivni učenici ublažavaju školski stres i uživaju u vremenu sa svojim prijateljima.

18:30 – 21:30 | Samostalno učenje

Ostatak večeri posvećen je domaćoj zadaći i učenju u učionicama. Za to vrijeme učenike nadgledaju razredni voditelji. Oni rade jednako dugo i naporno kao i učenici.

22:00 | Vrijeme je za spavanje. Hvala na pažnji.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Medium – stranica široke tematike, mjesto gdje svatko može podijeliti svoju priču.
  • Izvor: medium.com