VLADA I SINDIKATI NE ČEKAJU PONEDJELJAK

Popodne se nastavljaju pregovori sindikata s vladom

nedjelja, 1. prosinca 2019.

Pregovori obrazovnih sindikata i Vlade nastavit će se u nedjelju u u 15 sati u Vladi, potvrdila je Hini čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. Pregovori se nastavljaju nakon što je trosatni sastanak…

Popodne se nastavljaju pregovori sindikata s vladom

…premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata u obrazovanju u petak prekinut bez dogovora.

U petak je bilo objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Protiv Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama pa je štrajk učitelja i profesora u petak ušao u 35. dan. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec je nakon razgovora u petak izjavio da su ovaj put razgovarali i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.

  • Mihalinec: Želimo rješenje prihvatljivo sindikatima 

"Mi smo premijera izvijestili da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda - što je najkasniji trenutak kad nas Vlada može pozvati i reći da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindiktima", rekao je u petak Mihalinec.

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić tada je izjavio kako nema pomaka u pozicijama, da se pregovori nastavljaju, ali da je to što sindikati ne odustaju od zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova otegotna okolnost za razgovore.

Zbog toga su, smatra, taoci djeca koja ne idu u školu, ali i druge javne službe jer im se time ne omogućuje povišica plaće koju im je Vlada najavila.

Premijer Andrej Plenković smatra da se s prosvjetnim sindikatima sve moglo rješavati i bez štrajka, a na pitanje razmišlja li Vlada o njegovoj zabrani u subotu nije konkretno odgovorio nego kratko poručio da će se o tome razgovarati.

Ponovio je tada i kako je Vlada ne samo za kompromis nego je i dala paket za dugoročno rješenje. Napomenuo je također da i drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima o koeficijentima artikuliranim kroz medije.

Prosvjeta nije jedini resor, već ih ima jako puno, dodao je ističući da je važno naći rješenje koje je održivo proračunski i s prihodovne strane.

Rekao je da pregovora u subotu nije bilo jer se, kako je rekao, "nije imalo kad".

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić smatra da Vlada neće posegnuti za zabranom štrajka učitelja i nastavnika i da za to nema pravnog temelja.

"Doduše, u ovoj je zemlji sve moguće, vidjeli smo kako funkcioniraju institucije i kako se pravosudne daju instrumentalizirati od politike", rekao je Ribić u subotu na RTL-u, uvjeren kako, ipak, nema šanse da zabrana štrajka prođe. 

Nije htio prognozirati hoće li se štrajk prosvjetara pretvoriti u širi val nezadovoljstva. "Ja to ne znam, ne volim prognozirati, ali sve su opcije moguće - da se štrajk uruši, da se to raširi, da se drugi uključe", rekao je. [ HINA ]

Vezani članci
Školski portal: 'Neki učitelji se trgaju i trebaju imati plaću 30.000 kuna, neki plivaju'

'Neki učitelji se trgaju i trebaju imati plaću 30.000 kuna, neki plivaju'

"Od prvog dana kad smo ušli u štrajk svatko normalan…

Školski portal: Udovoljit će zahtjevima prosvjetara i povisiti im koeficijente, ali u tri etape

Udovoljit će zahtjevima prosvjetara i povisiti im koeficijente, ali u tri etape

...u osnovnim i srednjim školama – i to u tri…

Školski portal: Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama

Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama

Uključili smo samo aplikacije koje imaju ocjenu 4+ i koje…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…