Školstvo u medijima
NOVI ZAKON U TEKSASU
Školama će olakšati discipliniranje učenika koji uznemiravaju nastavnike
objavljeno: 5. prosinca 2019.

Zakon nalaže da se učenici javnih škola koji uznemiravaju zaposlenike udalje iz redovitih učionica i upute u disciplinske programe alternativnog obrazovanja, poznate pod kraticom DAEP.

DAEP se u Teksasu primjenjuje kao alternativa suspenziji ili isključivanju problematičnih učenika iz škole. Učenici kroz programe DAEP određeno razdoblje pohađaju nastavu i uče vještine upravljanja ponašanjem odvojeno od svojih vršnjaka u redovitoj nastavi.

Teksaško udruženje učitelja priopćilo je kako su primali izvještaje o prijetnjama učiteljima od učenika koji za takvo ponašanje nisu snosili nikakve posljedice te smatraju kako je neophodno osigurati sigurno radno okruženje za učitelje i umanjiti koliko je god moguće ispade u učionici.

„Jedan od glavnih razloga zašto učitelji napuštaju svoje zanimanje jesu radni uvjeti i smatramo da će ovakav zakon uvjete u kojima rade učitelji učiniti malo boljima”, izjavio je za CNN Lonnie HOLLINGSWORTH jr., glavni savjetnik Teksaškog udruženja učitelja.

PROTIVNICI TVRDE DA ZAKON NIJE DOVOLJNO JASAN

Neki zagovornici socijalne pravde zabrinuti su kako će široka zakonska definicija uznemiravanja dovesti do bitnog porasta broja učenika koji su upućeni u DAEP. Tvrde također da bi to nerazmjerno pogodilo učenike s posebnim potrebama i afroameričke učenike.

Prema zakonu, učenik bi mogao biti uklonjen iz redovite učionice i smješten u disciplinski program zbog ponašanja koja uključuju opscene komentare, tjelesne prijetnje, lažne tvrdnje da je netko umro ili je ozlijeđen te opetovano upućivanje telefonskih poziva.

„Mladi ljudi, posebno oni u višim razredima osnovne škole i srednjoj školi, mogu imati razigranu dinamiku odnosa s učiteljima, mogu razviti odnos s učiteljem gdje bi novi zakon nešto mogao pogrešno protumačiti. Mlada osoba može opsovati ili uputiti neumjestan komentar u šali”, kazao je Andrew HAIRSTON, direktor projekta „School to prison Pipeline” misije Texas Applessed.

Uzmimo primjer u kojem učenik kaže učitelju „J… se”. Kazneni zakon u Teksasu definira opsceni komentar kao „komentar koji sadrži očito uvredljiv opis ili zahtijevanje od počinjenja krajnjega seksualnog čina”. Ali odluka o tome hoće li se ovakav komentar smatrati opscenim ovisi o školskim administratorima.

„Je li to opscenost prema teksaškom kaznenom zakonu? Rekao bih da vjerojatno nije”, rekao je Hollingsworth. „S druge strane, ako se učenik tako ponaša, smatram da ga treba uzeti u razmatranje za DAEP, jer takva vrsta neprimjerenog ponašanja ozbiljno utječe na obrazovanje ostalih učenika u učionici.”

ZAGOVORNICI ISTIČU MJERE ZAŠTITE PROTIV ZLOUPOTREBE ZAKONA

Hollingsworth je istaknuo kako zakon sadrži zaštitne mjere za sprječavanje uklanjanja učenika iz učionica u situacijama koje to ne zahtijevaju.

Prije nego što se učenik smjesti u disciplinski program, učitelji koji tvrde da ih učenik uznemirava moraju se prvo sastati s tim učenikom i njegovim roditeljima. Administratori trebaju ustvrditi je li učenik djelovao u samoobrani, koja je bila njegova namjera i ima li određenu vrstu invaliditeta. Ali Hairston je također rekao kako se boji da bi školski okruzi mogli previdjeti takve čimbenike u pokušaju bržeg rješavanja ovih situacija, upućujući učenike u disciplinske programe na neodređeno vrijeme. Kazao je da je zabrinut zbog toga, jer kvaliteta nastave u tim programima nije odgovarajuća pa bi učenici s disciplinskim mjerama mogli akademski zaostajati za svojim vršnjacima.

Hairston smatra da bi državno zakonodavstvo školama trebalo dodijeliti sredstva za zapošljavanje osposobljenih stručnjaka za mentalno zdravlje, uključujući savjetnike, psihologe i socijalne radnike.

„Smatram da bi to donijelo dobrobit, i u promjeni školske kulture koja je neophodna mnogim školama u zemlji, ali i u stvaranju školskog okružja u kojem podršku imaju i učenici i nastavnici te u kojemu mogu svi napredovati”, kazao je.

Joy BASKIN, direktorica pravne službe teksaškog Udruženja školskih odbora, kazala je kako će primjena zakona u konačnici ovisiti o okrugu u kojem se incident dogodio:

„Očigledno je potrebno zaštititi učitelje i druge zaposlenike škole te im omogućiti da rade bez straha od uznemiravanja i prijetnji. U tom je smislu ovaj zakon koristan alat. S druge strane, zakon dopušta šire tumačenje i mislim da će se njegova primjena svesti na procjenu pojedinog slučaja gdje će se odlučivati jesu li zadovoljeni svi kriteriji upućivanja učenika u poseban obrazovni program.”

………………

NAPOMENA

  • SAD: Edition CNN – mrežna stranica poznatoga američkoga informativnoga kanala.
  • Izvor: edition.cnn.com