Školstvo u medijima
REAKCIJE NA REZULTATE PISA ISTRAŽIVANJA U DRUGIM ZEMLJAMA > DANSKA
Danski učenici još uvijek iznad OECD-ova prosjeka
objavljeno: 10. prosinca 2019.

PISA testiranja, koja mjere vještine iz čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti  15-godišnjaka iz OECD-ovih zemalja svake tri godine, pokazuju da je Danska iznad prosjeka u sve tri kategorije.

Međutim, dok su danski učenici postigli 501 bod u čitanju (OECD-ov prosjek 487) te 509 u matematici (OECD-ov prosjek 489), u prirodoslovlju su napravili korak unatrag i vrlo su blizu OECD-ova prosjeka (489) s rezultatom od 493 boda. Pritom se dječaci češće susreću s poteškoćama nego djevojčice.

Izvješće ne otkriva zašto su danski učenici podbacili u kategoriji prirodoslovne pismenosti  [koja obuhvaća fiziku, biologiju, geografiju i kemiju].

  • PROBLEM ČITANJA

Podatci pokazuju da je svaki šesti danski učenik slab čitatelj, a to je još jedan problem koji ministrica obrazovanja Pernille Rosenkrantz-Theil želi riješiti.

„Ne smijemo zaboraviti da svaki šesti učenik napušta školu bez odgovarajućih čitalačkih vještina. Stoga, iako ukupni brojevi izgledaju dobro, oni pomažu prikriti velike probleme i izazove s kojima je suočen danski školski sustav”, upozorila je Rosenkrantz-Theil i dodala:

„Zabrinjava me pad rezultata u kategoriji prirodoslovne pismenosti. Moramo obratiti više pozornosti na to. Vještine koje učenici ne steknu u školi nedostajat će im kasnije u životu.”

……………….

NAPOMENA

  • Danska: The Copenhagen Post vodeći je izvor vijesti na engleskome u Danskoj.
  • Izvor: cphpost.dk