Zanimljivosti
ZAOKRET U NORVEŠKOJ: DIGITALIZACIJA OBRAZOVANJA OTIŠLA JE PREDALEKO
„Digitalna detoksikacija” i potpuna zabrana mobilnih telefona u školama na jugu Norveške
objavljeno: 11. prosinca 2019.

U međuvremenu, raste zabrinutost zbog različitih vrsta nuspojava takve obrazovne politike koje, pojačane prekomjernom zastupljenošću ekrana u dječjim životima, zahtijevaju intervenciju lokalnih ili državnih vlasti kakva se dogodila u gradu i općini Stavanger na jugu Norveške.

Vijeće općine Stavanger donijelo je odluku o potpunoj zabrani mobilnih telefona u svim osnovnim i sekundarnim školama (viši razredi osnovne škole), odnosno za učenike od prvog do desetog razreda.

Također, upotreba računala svedena je na minimum. Učenici od prvog do četvrtog razreda na nastavi više neće imati vlastito računalo, kao što je to dosad bio slučaj.

Umjesto toga, koristit će se jednim razrednim računalom koje će učitelj iznositi u slučaju potrebe, prema vlastitoj procjeni.

„Bit će više pisanih domaćih zadataka”, kaže učiteljica Maren SONGE-MOLLER. „Prvašićima nije potrebno vlastito računalo. Važno je pobrinuti se, posebno kod mlađe djece, da računalo ne dominira nastavom. Međusobni kontakt učenika, učitelja i nastavnog materijala zapravo je jedinstven i uvijek mora biti u središtu poučavanja. Računalo je, pak, samo alat čija je upotreba u našim školama trenutačno izmaknula kontroli.”

Digitalizacija obrazovanja otišla je predaleko, smatraju političari. „Prekomjerna digitalizacija veliki je eksperiment s dječjim životima”, kazao je Mimir KRISTJANSSON, vođa dijela Crvene stranke u općini Stavanger. Kaže kako je zabrinut zbog prekomjerne upotrebe računala, privatnih i školskih pametnih telefona te količine digitalnih alata kojima su djeca svakodnevno izložena od najranije dobi.

„Ne postoje istraživanja koja su dokazala pozitivne učinke ranog izlaganja djece ekranima, ali je zato sigurno da im vrijeme provedeno daleko od digitalnih uređaja neće naškoditi.”  [ IZ DRUGIH MEDIJA | klassekampen.no | newsfi.eu ]