Školstvo u medijima
DOPUSTITE UČITELJIMA DA POUČAVAJU I ŠIRE ZNANJE, VJEŠTINE I ISKUSTAVA
Učitelji su najsretniji kad poučavaju
objavljeno: 18. prosinca 2019.

Primarna je funkcija učitelja poučavanje i u učionici ih nitko ne može zamijeniti. Moramo stvoriti pogodno radno okruženje kako bi učitelji mogli obavljati svoj posao.

Opseg nastavničkog posla podrazumijeva planiranje lekcija, odabir nastavnih materijala, vrednovanje i ocjenjivanje učeničkog rada, upravljanje disciplinom i nadgledanje izvannastavnih aktivnosti.

No danas učitelji troše više vremena nego ranije na dodatne dužnosti koje se ne tiču poučavanja. A popis tih dužnosti je nevjerojatan. Iako su povezane s njihovim poslom, oduzimaju im vrijeme za pripremu nastave i interakciju u učionici.

Učitelji žele smanjenje radnog opterećenja u školama. Imaju previše učenika, previše papirologije, premalo vremena za pripremu lekcija i previše sastanaka, tečajeva i rokova koji stvaraju dodatni stres. Mnogi su pod stresom zbog papirologije i rokova koji su im nametnule nadležne obrazovne institucije.

Učitelji ne bi trebali obavljati posao administratora. Škole bi trebale zaposliti administratore ili asistente koji će obavljati tu vrstu posla.

Većina škola izražava potrebu za smanjenjem papirologije i unaprjeđivanjem poučavanja, a najbolji su dokaz tome brojne pritužbe učitelja.

Učitelji imaju najsnažniji utjecaj na učenike.

Dobra infrastruktura, oprema i sadržaji u školama samo su dopuna dobrom poučavanju.

Ovi čimbenici, međutim, ne mogu zamijeniti osnovnu i ključnu ulogu nastavnika u učionicama.

Stoga dopustite učiteljima da poučavaju i šire znanje, vještine i iskustava. Dopustite im da oblikuju mlade umove, preobražavaju mlade ličnosti i razvijaju ljudski potencijal.

Njihova je jedina želja da im se omogući da budu istinski zadovoljni i strastveni u svom poslu.

………………

NAPOMENA

  • MALEZIJA: New Straits Times – najstarije malezijske novine na engleskom jeziku nastale po uzoru na britanski Times.
  • Izvor: nst.com