Školstvo u medijima
KAKO SE NOSITI S NEGATIVNIM LJUDIMA U OBRAZOVNOM SVIJETU
Kad „crne ovce” uništavaju poučavanje ostalima
objavljeno: 3. siječnja 2020.

Vjerojatno ne morate dugo tražiti da biste pronašli „crnu ovcu” u svojoj školi.

Ako nema barem jedne na vašem školskom parkiralištu, u zbornici ili u kantini jednostavno upalite vijesti. Ondje su loši učitelji obično uvijek u središtu pažnje, zbog čega bacaju negativno svjetlo na sve nas.

Osim toga, „crne ovce” u pravilu uvijek žele zaraziti druge svojom negativnošću. Žele proširi svoju zarazu – lijenost, korupciju, negativnost – i pronaći sebi slične. Njihova ozlojeđenost ne samo da voli društvo, nego se i hrani tuđom pozitivnošću i pretvara je u negativnost.

Međutim, ima nade. Tijekom godina radio sam s „crnim ovcama”, ali to su uglavnom bili rijetki slučajevi.

Gotovo svaki učitelj kojeg poznajem gradi dobre odnose s učenicima i voli svoj posao. Većina učitelja ipak je dobra.

BEZ OBZIRA NA TO, EVO NEKOLIKO SAVJETA KAKO ODVRATITI TE „CRNE OVCE” OD SEBE I ZAŠTITITI SE OD NJIH.

1) IGNORIRAJTE IH

Ne, to ne znači da ste bezobrazni; to se zove samoočuvanje. Pravite se da ste previše zaposleni nečim drugim da biste ih slušali: primite poziv, pregledavajte društvene mreže ili se prepustite sanjarenju. Jednostavno se nemojte upustiti u raspravu s njima.

2) IZBJEGAVAJTE IH

Nemojte ići na mjesta na kojima bi se mogli pojaviti. A ako vas pronađu u zbornici, odglumite da morate na WC. Ako vas pronađu na WC-u, recite da se ne osjećate dobro. Ako ih vidite na hodniku kako hodaju prema vama, skrenite u nečiji razred ili ured.

3) NIKAD NEMOJTE PRISTATI NA TO DA S NJIMA ODRADITE NEKU IZVANŠKOLSKU AKTIVNOST, BEZ OBZIRA NA TO KOLIKO SE ČINILA BEZOPASNOM.

To su trenutci kad će vas „crne ovce” rado „otrovati” i mogu vam zaista nanijeti pravu štetu, čak i kad su prisutne druge „bijele ovce”.

4) NEMOJTE SE UPUŠTATI U RASPRAVU O NJIMA S DRUGIM UČITELJIMA ILI IH KRITIZIRATI, A POGOTOVO NE S UČENICIMA.

Naposljetku, oni su vaši kolege, a to se više odražava na vaš profesionalizam nego na njih. Osim toga, time samo pokazujete da ste opsjednuti njima, a to uzrokuje pretjeran stres.

5) NAPOSLJETKU, AKO SVE OSTALO PROPADNE, A VI IH JEDNOSTAVNO NE MOŽETE POBIJEDITI, ŠTO GOD ONI RADILI, NEMOJTE IM SE PRIDRUŽITI.

Umjesto toga, iskušajte drukčiji pristup: ponudite svoj najpozitivniji, najoptimističniji i najvedriji odgovor, neka vaša dobrota zasja punim sjajem. Možda ćete prenijeti dio svoje pozitivne energije na njih.

…………………

NAPOMENA

  • SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica poučavatelja čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
  • Photo by Michelle McEwen on Unsplash