Školstvo u medijima
ČAK I KAD VAS IZLUĐUJE
Zašto je čitanje iste knjige dobro za djecu
objavljeno: 7. siječnja 2020.

Suosjećam s vama. Znam da vas to izluđuje, ali prije nego što uklonite tu knjigu – razmislite.

Unatoč tome što čitanje iste knjige uvijek iznova za vas može biti iritantno, ono omogućuje iznenađujuće mnogo koristi za mlade čitače.

RJEČNIK I PREPOZNAVANJE RIJEČI

Što dijete više čita, to njegov rječnik postaje sve bogatiji. Kada dijete čita ili sluša istu priču više puta, ono se upoznaje s većim brojem riječi te se na njih navikava. Spomenuli smo tekst koji ste već naučili napamet. Vjerojatno ga je i dijete naučilo napamet i to je dobra vijest.

OBRAZAC I RITAM

Slušanje omiljenih priča pomaže djeci osvijestiti obrazac i ritam teksta. Jezik je više od riječi, važno je usvojiti njihov zvuk i način na koji se međusobno povezuju. Roditelji mogu modelirati ritam čitanja djeci koja tek uče kako funkcionira jezik.

TEČNOST

Tečnost je sposobnost pročitati tekst „točno, brzo i izražajno”. Čitanje poznatog teksta omogućava djetetu čitanje bez spoticanja i zastajkivanja te vrijeme koje provodi čitajući za njega postaje ugodnije. Ako dijete dobro svlada čitanje jednog teksta, prelazak na sljedeći djelovat će mnogo privlačnije.

RAZUMIJEVANJE

Čitalačka pismenost sposobnost je razumjeti sve sastavnice priče, od zapleta preko razrade likova do simbolizma. Razumijevanje je bit čitanja. Svaki put kada dijete pročita ili čuje isti tekst, nauči nešto više o samoj priči. Svaki mu redak iznova daje priliku da zaroni dublje u značenje, pripremajući ga za složenije čitanje koji mu predstoji.

SAMOPOUZDANJE

S tečnošću i boljim razumijevanjem dolazi i veće samopouzdanje u čitanju. Djeca koja mogu slijediti priču bez posrtanja na određenim riječima imaju više povjerenja u svoje sposobnosti i vjerojatno će više uživati u čitanju.

Možda vam spoznaja da je opetovano čitanje iste priče korisno za dijete neće olakšati još jedno čitanje njegove omiljene priče, ali vam može pomoći da pritom ostanete pribrani.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Read Brightly – blog posvećen čitanju i knjigama za djecu i mlade.
  • Izvor: readbrightly.com