Školstvo u medijima
ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA
Učiteljica na primjeru pljesnivog kruha pokazala zašto je važno prati ruke sapunom
objavljeno: 9. siječnja 2020.

…a rezultat koji je objavila na svom profilu na Facebooku nadmašio je sva očekivanja. Objava je postala viralna i mnogi su učitelji počeli primjenjivati taj eksperiment i u svojima učionicama.

Jaralee Annice METCALF okupila je svoje učenike i obećala uz pomoć običnoga bijeloga kruha dokazati što se događa s proizvodom kad ga dotaknu prljave ruke.

Prvo je u rukavicama uzela jedan komad kruha i brzo ga spremila u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Ponudila je jedan komad kruha zainteresiranim učenicima da ga dotaknu ne tražeći od njih da operu ruke. Kruh je dotaknulo 17 učenika, nakon čega ga je učiteljica spremila u nepropusnu vrećicu.

Jedan je komad kruha ležao na tipkovnici razrednog računala, a još jedan komad dirali su učenici koji su prethodno oprali ruke toplom vodom i sapunom.

Posljednji komad kruha držali su učenici koji su očistili ruke sanitarnim sredstvom za dezinfekciju ruku.

 

Sudionici eksperimenta proučavali su rezultate nakon tri tjedna. Učenici su bili iznenađeni kad su vidjeli da je komad kruha koji su dodirnuli učenici koji su oprali ruke sanitarnim sredstvom svejedno pljesniv.

Učiteljica je objasnila da kemikalije zaista ubijaju 99,9 posto bakterija, ali samo ako se upotrebljavaju pravilno.

Djeca i odrasli zaboravljaju da se pri uporabi sredstva za dezinfekciju ruku za željeni učinak dlanovi moraju trljati najmanje 20 sekundi. Nakon eksperimenta, kazala je Jaralee Annice Metcalf, u njihovoj je školi češće bio red ispred umivaonika.

………………

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm