Iz školskog svijeta
UKLJUČITE SE U ZMAG-ov PROJEKT EdUTOPIJA 21
Sudjelujte u obrazovnom programu za održivi razvoj i promijenite svoju zajednicu nabolje
objavljeno: 15. siječnja 2020.

… u subotu 1. veljače 2020. počet će obrazovni program za održivi razvoj namijenjen građanima Velike Gorice.

Projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost potiče umrežavanje i suradnju škola, organizacija civilnog društva i lokalne zajednice radi osmišljavanja, pokretanja i provođenja suradničkih inicijativa i projekata koji pridonose poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Dio projekta posvećen je obrazovnim modulima za odrasle kroz koje će se razvijati interdisciplinarne vještine učitelja i nastavnika, zaposlenika udruga civilnog društva, djelatnika javne uprave i zainteresiranih građana za stvaranje dugoročne suradnje škola i lokalne zajednice za održivi razvoj.

Upravljanje projektnim procesima, mapiranje potencijalnih donatora, prepoznavanje potencijalnih suradnika i razrada komunikacijskih strategija jednako su korisne menadžerske vještine za djelatnike u obrazovnim ustanovama i lokalnoj upravi, kao i za privatne poduzetnike ili članove civilnih inicijativa, nezaposlene osobe i druge.

Programom obrazovanja sudionici će naučiti što je održivi razvoj i kako prepoznati postojeće potencijale za održivi razvoj u lokalnoj zajednici. Također, naučit će planirati moguće zadatke održivog razvoja u lokalnoj zajednici, provesti timsko istraživanje zajednice, prepoznati potencijalne suradnike te ovladati raznim metodama i procesima, kao što su projektno planiranje, integrativno pregovaranje, masovno financiranje (crowdfunding), zagovaranje uvođenja promjena za održivi razvoj,  osmišljavanje ključnih poruka, izrada plana komunikacijskih aktivnosti…

Obrazovni program uključuje sedam poludnevnih radionica koje će se održavati u Velikoj Gorici od veljače do srpnja te je besplatan za sve polaznike.

Broj polaznika je ograničen, a prednost pri upisu imaju djelatnici i roditelji učenika osnovnih škola iz Velike Gorice, djelatnici lokalne uprave i samouprave, kao i članovi civilnih inicijativa i lokalni poduzetnici. Svi polaznici dobit će potvrdnice o sudjelovanju u programu.

EdUTOPIJA21 – stvaramo održivu budućnost projekt je udruge ZMAG [Zelena mreža aktivističkih grupa] koji se provodi u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i sedam škola iz Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina.

Projekt je financiran Švicarsko-hrvatskim programom suradnje. Program sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH Pozivom „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije” te Grad Velika Gorica.

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti do 24. siječnja na e-mail: vanjanikolic21@gmail.com • Vanja Nikolić, voditeljica projekta