Jučer-danas-sutra
21. OŽUJKA 1944. – 25. SIJEČNJA 2020.
Otišao je učitelj, pjesnik, književnik, novinar i veliki čovjek – Josip Joža PRUDEUS
objavljeno: 25. siječnja 2020.

Josip Joža PRUDEUS  rođen je u Samoboru 21. ožujka 1944. godine u kući na uglu Zagrebačke i Perkovčeve ulice, od oca Ivana i majke Milke rođene Runtas. Iako rođeni i kršteni Samoborac, poradi neprilika nakon tzv. “preokreta”, s roditeljima napušta zavičaj te osnovnu školu i gimnaziju pohađa u Slavonskom Brodu, gdje je i diplomirao na Pedagoškoj akademiji.

Kao nastavnik službovao je u osnovnim školama u Slavonskom Brodu, Sibinju, Rabu i Samoboru – u koji se “ipak” vraća, kako bi mu vratio “zavičajni dug”. U Samoboru je radio u tri osnovne škole: Samobor, Bogumila Tonija i Milana Langa, no surađivao je sa svima. Radio je kao član brojnih prosudbenih povjerenstava Lidrana i drugih literarnih natjecanja. Svoj učiteljski radni vijek završio je u Osnovnoj školi Samobor, kojoj je darovao životnu zbirku: 380 slika, 230 keramika, 80 batika, 500 DVD-a i 3000 knjiga.

Josip Prudeus također je 33 godine radio kao mentor darovitim učenicima u Školi dječjeg stvaralaštva u Novalji i Novigradu, a zadnjih je 18 godina bio imenovan za glavnog
koordinatora Škole, u čiji je rad uvrstio i mnoge druge kreativne Samoborce kao mentore. I to je bila NJEGOVA ŠKOLA ZA ŽIVOT! Radio je i na Radio Samoboru, u Narodnom sveučilištu Samobor, a 1991. godine bio je i gradski pročelnik za društvene djelatnosti.

Josip Prudeus autor je brojnih scenarija za koncerte samoborskih, ali i mnogih amaterskih društava izvan Samobora. Autor je imena kafića Tin, Slastičarnice U prolazu te priredbi Dar pod bor, Blagdanski zvuci, Koncert pod rascvalim kestenima i Samobor kiti bor.

Josip Prudeus, učitelj, pjesnik, književnik, novinar, no, najprije – čovjek, vjeran sebi i vjeran Bogu, 2008. godine dobio je povelju pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja. Autor je mnogih misa, litanija i skladbi posvećenih svecima i mučenicima katoličke crkve, između ostaloga, autor je Hrvatske pučke mise u čast blaženog Alojzija Stepinca i svečane pjesme svetoj Anastaziji – zaštitnici Samobora.

Josip Prudeus bio je član Društva hrvatskih književnika. Uvršten je u Antologiju hrvatske haiku poezije, Antologiju hrvatske usrkšnje poezije, Antologiju hrvatske ljubavne poezije, Antologiju 800 godina Franje Asiškoga, Antologiju haiku Ivanić Grada, zastupljen je pjesmama u zbornicima: Ljubica, Pri svetem Mihalu, Zelinskim bregima i mnogim drugim zbirkama pjesama.

Josip Prudeus je bio član Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, svojim je talentom i radom uvelike doprinio očuvanju kulturne baštine i razvitku samoborskog pjesništva. S ljubavlju je pratio i podupirao mnogobrojna kulturna događanja. Na Jožin rođendan i imendan, 21. ožujka 2015. godine, Ogranak Matice hrvatske u Samoboru je u čast Josipa Prudeusa u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, Tamburaškim društvom Ferdo Livadić i Pučkim otvorenim učilištem Samobor organizirao “Josipovo s Jožom”, na kojem su sudjelovali mnogobrojni umjetnici, prijatelji i suradnici s kojima je Joža surađivao tijekom svog bogatog stvaralačkog života.

Josip Prudeus bio je i urednik mnogim izdanjima: Ljubica, Samobor opisan srcem, predgovornik brojnim likovnim katalozima i književnim izdanjima. U samoborskom tisku pisao je punih 25 godina – ponekad kao Josip, a ponekad kao Ivek iz Langove, Štef zi Starogradske, Vladek z Vrhovčaka… Od 1965. godine svoje je radove objavljivao u Modroj lasti, Smibu, Galebu, Radosti, Pogledu te u tom smislu surađivao s radio postajama Zagreb, Sljeme, Sarajevo. Utemeljio je program za djecu i mladež na Hrvatskom katoličkom radiju te je kao urednik ustrojio program od 17 raznovrsnih emisija. Radeći na HKR-u uspostavio je suradnju sa 135 hrvatskih škola.

U svom bogatom i opsežnom djelovanju, Josip Prudeus stvorio je stotine pjesama i priča za djecu, mladež i odrasle. Autor je i mnogih slikovnica, u čijoj je izradi surađivao s akademskim slikarom Branimirom Dorotićem.

Josip Prudeus jedan je od utemeljitelja Večeri hrvatske ljubavne poezije na Ljubičinom grobu i urednik prvih zbirki ljubavnih pjesama hrvatskih književnika “Ljubica”.

Josip Prudeus autor je naziva “Ponosnica” za branitelje, pisao je ratne reportaže, tijekom Domovinskog rata pokrenuo je akciju “Samobor otvara srce” za Hrvatski Ćuntić, u kojoj je sakupljeno 6000 knjiga za spaljenu franjevačku knjižnicu.

Josip Prudeus autor je imena “Vatreni” za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Josip Prudeus inicijator je i sudionik postavljanja mnogih spomen – obilježja, suimenovatelj samoborskih ulica, inicijator obnove samoborske Kalvarije, scenarist filmova o Samoboru, autor pjesama u mjuziklu Lady Šram, aktivni sudionik Samoborskog fašnika koji je osmislio i uveo fašnički lik Štefa Fiškala, sudionik mnogobrojnih festivala. Joža je sudjelovao na 18 Krapinskih festivala, gdje je osvojio i 1. nagradu za tekst o Samoborčeku. Također je bio autor scenarija za grupu Magazin, autor tekstova za sarajevsku Olimpijadu i Univerzijadu u Zagrebu. Na festivalu promidžbe u Canesu nagrađen je za TV spot “Jamnička”.

Josip Prudeus je 2004. godine dobio nagradu za životno djelo Grada Samobora, a 2009. godine, odlukom Hrvatskog sabora, dobio je državnu nagradu Ivan Filipović za životno djelo.

Josip Prudeus o Samoboru je napisao sedamdesetak pjesama od kojih su mnoge i uglazbljene. Do listopada 2013. godine uglazbljeno je ukupno 156 Jožinih pjesma, a skladali su ih mnogi: Željko Bradić, Arsen Dedić, Siniša Leopold, Pero Gotovac, Emilio Kutleša, Nikica Kalogjera, Josip Degl Ivellio, Vlado Kos, Julije Njikoš, Igor Jaić, Željko Luka Balvan, Miroslav Berta, Sjepan Srpak, Marijan Makar, Mirjana Žužić, Mario Mihaljević i Tomislav Jozić.

Detalje o posljednjem ispraćaju Josipa Jože Prudeusa objavit ćemo naknadno.

Neka mu je pokoj vječni.

……………………..

IZ DRUGIH MEDIJA | radiosamobor.hr