Iz školskog svijeta
SAD: NEKOLIKO DRŽAVNIH ŠKOLA U SAN DIEGU PODNIJELO JE TUŽBU
Škole tuže proizvođača elektroničkih cigareta zbog epidemije među mladima
objavljeno: 10. veljače 2020.

… ciljano nastoji privući mlade i na taj način poništiti višegodišnji napredak koji su ove škole postigle kako bi smanjile broj pušača među učenicima. „Proizvodi ove tvrtke negativno utječu na školsko okruženje”, stoji u tužbi.

Sve više đaka izostaje s nastave zbog zdravstvenih problema uzrokovanih e-cigaretama. Zbog toga smo primorani novac koji bismo inače uložili u obrazovanje usmjeriti na kampanje edukacije, prevencije i liječenja bolesti povezanih s elektroničkim cigaretama. Tražimo novčanu naknadu za troškove koje nam je povećana upotreba elektroničkih cigareta među mladima uzrokovala. Naš je posao mlade školovati u zdravom i sigurnom okruženju, a ovu tužbu podižemo jer je tvrtka Juul odgovorna za promicanje praksi koje su štetne i proizvoda koji nisu sigurni – kazao je jedan od ravnatelja, pojašnjavajući da je upotreba ovih proizvoda skoro udvostručena tijekom godinu dana – s 11,7 posto u 2017. na 20,8 posto u 2018. godini – nazivajući trenutačnu situaciju epidemijom.

S druge strane, tvrtka Juul navodi da je pokušala smanjiti uporabu ovih proizvoda među mladima te kako s vlastima i zdravstvenim osobljem pokušava spriječiti njihovo korištenje kod mladih, odnosno motivirati odrasle pušače da prijeđu na elektroničke cigarete.

Škole se žale na besplatne uzorke koje je tvrtka dijelila učenicima, pogotovo jer ovaj sektor duhanske industrije nije imao zabrane koje su postavljene tradicionalnim proizvođačima cigareta. Pojašnjavaju da su njihovi plakati osmišljeni tako da se svide tinejdžerima, a tvrtka je organizirala najmanje 50 zabava širom SAD-a kako bi ih privukla. Također smatraju da je njihov utjecaj toliko dominantan da toalet zovu „soba Juul” zbog broja učenika koji na pauzi ondje konzumiraju e-cigarete. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema NPR ]