Zanimljivosti
OŠ VLADIMIRA NAZORA, PAZIN
Uz Dan sigurnijeg interneta – i suradnja s roditeljima
objavljeno: 18. veljače 2020.

I to ne bilo kojega stručnjaka, kolegu, učiteljicu informatike ili slično. U razgovoru s učenicima shvatila sam da provode mnogo vremena na internetu, za računalom općenito. Za potrebe nastave, samostalnog učenja sve češće samostalno odrađuju male istraživačke projekte, a tu se u bespućima interneta kriju mnoge opasnosti koje vrebaju upravo takve, nezaštićenu djecu, bez dovoljno znanja , naivnu i iskrenu. Zato je moja odluka bila trenutačna.

Pozvala sam u goste tatu koji je informatičar i programer, mladoga čovjeka koji zna i može zaokupiti njihovu pažnju, ponuditi im primjerene sadržaje i dati informacije o važnosti, sigurnosti i zaštiti na internetu.

U goste sam pozvala još dva razreda četvtaša te smo zajedno proveli dva školska sata u ugodnom okruženju, naučili mnoge nove stvari [i mi učiteljice, naravno] i provjerili koliko smo dosad znali.

Tata Ivica pripremio je vrlo kvalitetno predavanje kojim je naglasio važnost, dostupnost, vjerodostojnost i istinitost informacija koje su na jednim klikom dostupne, no upozorio je i na važnost provjere tih istih informacija. Jer sve što piše nije uvijek i jedina istina, tj. valja je provjeriti.

Učenici su dobili i neke jasne upute o tome kako se ponašati u komunikaciji [osobito na društvenim mrežama], koje informacije o sebi ne otkrivati, kome i koliko vjerovati, kako se ponašati da bi to doista bilo sigurno i zaštićeno odgovorno ponašanje.

Upute možemo svesti na nekoliko bitnih:

  • nikad svoje osobne podatke ne dijeli na internetu
  • ne uključuj se u grupe koje nemaju informaciju o sadržaju koji objavljuju
  • u komunikaciji nikad ne vrijeđaj, ne ogovaraj, ne budi grub, govori kao da komuniciraš u razredu, s prijateljem
  • o svakoj poruci razmisli prije nego što je pošalješ (zapitaj se kako bi se ti osjećao da dobiješ takvu poruku)
  • pažljivo biraj „prijatelje” na društvenim mrežama, nisu svi dobronamjerni
  • prije svakoga novoga koraka savjetuj se s roditeljima, traži objašnjenje i dopuštenje
  • dogovori pravila o korištenju računalom/internetom s roditeljima i pridržavaj ih se.

Na kraju predavanja odgledali su filmić o dječaku koji je svoj dan prikazivao na društvenim mrežama, nije imao prijatelje u stvarnom životu, a sve što je radio fotografirao je i objavljivao na internetu. O tom su filmu i razgovarali, osvijestili važnost poruke koju su dobili.

…………..

Elena BRAJKOVIĆ, učiteljica razredne nastave, OŠ Vladimira Nazora, Pazin

….

Elena Brajković voli svoj posao i uživa u njemu toliko da se često čini kako se igra i zabavlja, a ne radi vrlo ozbiljan posao. Istražuje uvijek nove i zanimljive metode poučavanja, traži kako motivirati učenike, osluškuje bilo svojih učenika i roditelja kako bi suradnja i svakodnevni rad u razredu polučili što bolje rezultate. Službeno: učiteljica je mentorima, NTC učiteljica, spremna na učenje i suradnju, dijeliti znanja i stečena iskustva, raditi na rastu i razvoju, jer samo tako možemo tražiti napredak i od učenika. U slobodno vrijeme piše poeziju i kratku prozu, koja je predstavljena publici u nekoliko objavljenih zbirki.