Zanimljivosti
UJEDINJENO KRALJEVSTVO
Životinje u učionici
objavljeno: 24. veljače 2020.

… upozoravaju da držanje tih životinja u učionicama djecu uči pogrešnim stvarima.

Problem je činjenica da ne postoji sustav koji štiti i brine se o potrebama tih životinja. U nekim ih školama ostavljaju bez ikakve brige tijekom školskih praznika, dok u drugima životinje promijene previše domova i staratelja. Neke jednostavno uginu, jer škole nemaju dovoljno sredstava za veterinarske usluge. Zbog toga se ove organizacije zalažu za pronalaženje novih načina o učenju o prirodi i od škola traže da budu odgovornije ako se u nastavi koriste životinjama. Jedan je od prijedloga kreiranje posebnih prostora unutar škole u kojima bi one mogle voditi normalan život.

Učionice su često preglasna i zastrašujuća mjesta za neke životinje, upozoravaju iz organizacija RSPCA i PETA.

– Mnogi nastavnici u učionicama drže životinje u najboljoj namjeri, ali moramo imati na umu da to nije prikladno mjesto za njih. Ciklus sna za noćne životinje, kao što su miševi i hrčci, bit će poremećen tijekom dana zbog dnevne svjetlosti i djece koja ih vade iz kaveza – naglašava Elisa ALLEN, direktorica britanskog odjeljenja organizacije PETA.

Helen CHADWICK IZ organizacije Guinea Pig Rescue kaže da je broj zamoraca o kojima škole nisu u stanju brinuti jako velik:

– Jako je važno da u današnje vrijeme, u kojem su nemar i okrutnost prema životinjama još uvijek prisutni, damo pravi primjer djeci i naučimo ih kako da budu odgovorna prema njima.

Debs HOWE, bivša nastavnica biologije koja danas vodi organizaciju Eggucation, pak smatra da za životinje ima mjesta u učionici ako se radi na ispravan način:

– Mislim da ova praksa djeci pruža inspiraciju i budi želju da saznaju više o prirodnom svijetu. Za mnogu djecu koja imaju poteškoća u učenju, odnosno emocionalne probleme ili probleme s ponašanjem prisustvo životinja u učionici može imati nevjerojatan učinak. Uzmimo za primjer i djecu iz gradskih škola, koja nemaju priliku otići na selo. Iskustvo koje im omogućuje ovakva nastava može ih mnogo naučiti o prirodi i o brizi o životinjama.

Bez obzira na podijeljena mišljenja, u nekim školama osoblje, roditelji ili nastavnice dovode vlastite ljubimce. Osnovna škola Kings Hill ima dva psa, Charlija koji je uključen u program terapije i Dukea koji pomaže u programu čitanja. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema The Guardian ]