Zanimljivosti
FINSKA: SVE O PRIPREMI ZA ŠKOLU
Što treba znati finski prvašić
objavljeno: 24. veljače 2020.

Moje će dijete ove godine krenuti u prvi razred. Živimo u Finskoj i evo kako se ovdje odvija priprema za polazak u školu.

Godine 2015. u Finskoj je donesen zakon prema kojem je svako dijete obvezatno pohađati predškolsku (pripremnu) nastavu. Učenje se ovdje odvija na razigran način. Djeca se upoznaju sa slovima i brojevima i pokušavaju postići određenu samostalnost, na primjer naučiti nositi pribor na nastavu i ne zaboraviti riješiti domaće zadatke.

Učitelji predškolske skupine obično surađuju s učiteljima razredne nastave lokalne osnovne škole pa predškolci odlaze u grupne posjete toj školi, gdje ih učitelji i njihovi učenici upoznaju sa školskim životom.

Finska djeca polaze u prvi razred sa sedam godina. Roditelji budućeg prvoškolca moraju na vrijeme (početkom siječnja) podnijeti zahtjev za upis u prvi razred. Ovo je elektronički upitnik u kojem se mora odabrati jedna od škola koja je najbliža vašem domu i navesti predmet duhovnog obrazovanja (luteranstvo, kršćanstvo, islam ili etika) koje će dijete pohađati.

U rano proljeće donosi se odluka o upisu djeteta u prvi razred, nakon čega škola održava orijentacijski susret za buduće učenike i njihove roditelje. To traje sat i pol do dva sata. Djeci i roditeljima predstavi se razred koji će pohađati gdje se budući prvašić upoznaje s učiteljem i budućim kolegama. Dok se roditeljima govori o školi, djeca s učiteljima rješavaju manje kreativne zadatke ili igraju igre za upoznavanje.

Djetetovo se znanje pred polazak u školu ne ispituje. Nema prijamnih ispita ni razgovora. Razvoj djeteta se, naravno, prati rutinskim pregledima kod liječnika, u vrtiću i predškolskom odgoju. Ondje se djeca, ako je potrebno, testiraju, ali to se odvija neopaženo.

Djeca su pozvana da obave određen zadatak i ako je u njegovu razvoju uočeno nešto neobično određuje se koja je vrsta pomoći potrebna djetetu. Prigovor da dijete nema dovoljno znanja za upis u školu ne dolazi u obzir.

EVO ŠTO MORA BITI SPOSOBAN ČINITI BUDUĆI FINSKI PRVAŠIĆ:

  • biti bez roditelja tijekom školskog dana i vjerovati odrasloj osobi pod čijom je zaštitom u to vrijeme
  • paziti na svoje stvari: spremati i raspremati školsku torbu, ne zaboravljati pribor i domaću zadaću
  • voditi brigu o tuđim osjećajima, posjedovati socijalne vještine, znati komunicirati i raditi u grupi
  • samostalno ići u školu, pješice ili biciklom. Ako dijete u školu ide školskim autobusom, mora znati gdje ga i u koje vrijeme vozač čeka
  • posjedovati osnovne higijenske navike. Na primjer, mora znati oprati ruke nakon odlaska u toalet i prije jela. Također mora znati kako se ponašati za vrijeme objeda
  • mora biti sposoban samostalno skinuti odjeću i obući se te vezati vezice na cipelama. Potonje nije nužno. Ako još ne zna vezati vezice, može nositi cipele na „čičak”
  • mora poznavati pojam vremena. Pri tom nije nužno znati na sat s kazaljkama. Dovoljno je znati pratiti zadano vrijeme za ispunjenje određenog zadatka i orijentirati se prema školskom zvonu. Mora znati koje je zvono za početak sata, a koje za odmor.

Što se tiče akademskog znanja, finska djeca obično imaju sljedeće vještine u prvom razredu:

  • znaju slova, to uče u predškolskom odgoju. Neka djeca, naučivši slova, lako počinju čitati. U svakom slučaju, dijete ne mora znati čitati. Otprilike polovica prvašića u Finskoj zna čitati. Kako god bilo, obrazovanje u prvom razredu za sve učenike počinje slovom „A”
  • poznaju brojeve, znaju brojati do dvadeset i rješavati najjednostavnije operacije zbrajanja i oduzimanja. Ovo također nije potrebno
  • znaju zapisivati slova i brojke. To obično nije savršeno. Imaju problema s određenim elementima, pišu „zrcalna slova” i nisu u stanju pisati unutar zadanih crta. Sve se te vještine vježbaju u školi
  • razlikuju osnovne oblike i boje. U prvom razredu nema riječi ni o kakvim oštrim ili tupim kutovima. To je gradivo trećeg i četvrtog razreda.

Naravno, i u Finskoj, kao i svagdje, postoje roditelji koji su vrlo zabrinuti za svoje prvašiće.  Glavni savjet finskih učitelja i psihologa roditeljima prvašića glasi ovako: ne brinite se ako dijete ne može činiti bilo što od navedenoga.

U školu se ide kako bi se učilo.

………………

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm