Iz školskog svijeta
SAD: POKRET ME TOO
Kako obrazovati dječake da ne postanu nasilnici
objavljeno: 6. ožujka 2020.

… na društvenim mrežama, otkrio je kako je rodno nasilje prisutno u svakom segmentu društva – od učionica, preko radnih mjesta, do televizijskih programa. U namjeri da se uhvati u koštac s ovim problemom, u nekim se dijelovima američkog društva provode programi za dječake u osnovnim i srednjim školama koji ih pokušavaju spriječiti da razviju navike nasilnog ponašanja.

– Odabrali smo otvoreni razgovor s dječacima, na izravan, pažljivo planiran i iskren način, u kojem govorimo o rodnom nasilju od rane dobi – navodi Elizabeth MILLER, voditeljica Odsjeka medicine adolescenata i mladih na Sveučilištu Pittsburgh.

Njezin dvadesetogodišnji rad na istraživanju promjena ponašanja koje vode prema seksualnom nasilju okrunjen je rezultatima posljednje studije. Analizirala je rezultate programa Coaching Boys into Men, u kojem je sudjelovalo više od tisuću dječaka sportaša, u dobi između 10 i 14 godina, koji su pohađali srednju školu 41 Pennsylvania.

Program se odvijao u obliku 15-minutnih tjednih razgovora o poštivanju djevojčica koje su s tim đacima obavljali njihovi treneri. Razgovaralo se o jeziku ponižavanja, dobacivanju, fizičkom i digitalnom nasilju, kao i o konceptu pristanka.

Posebna je pažnja posvećena razbijanju predrasuda o tome što znači biti muškarac, kao što je, recimo, vjerovanje da oni trebaju imati glavnu riječ u vezi odnosno da ne trebaju raditi kućne poslove.

Promicani su stavovi zasnovani na rodnoj jednakosti, kao i odgovornost dječaka da reagiraju ako primijete da se netko od njihovih vršnjaka prema djevojčicama ne odnosi s poštovanjem.

Dječaci koji su prošli ovaj program navode da bi danas reagirali kad bi vidjeli neprimjereno ponašanje među vršnjacima. Također, imaju 76 posto manje izgleda razviti nasilno ponašanje u usporedbi s onima koji nisu prošli program, a poboljšala se i njihova sposobnost prepoznavanja nasilnog ponašanja i stavovi o rodnoj jednakosti.

Peggy ORENSTEIN autorica je knjige Dječaci i seks, u kojoj se bavi istom tematikom i gdje nastoji promicati otvoren razgovor s dječacima o seksu. Prema jednom istraživanju, većina srednjoškolaca priznaje da s roditeljima nikad nije razgovarala o pogrdnim nazivima za žene ili o poštovanju i brižnosti prema seksualnim partnericama. U studiji je sudjelovalo oko 3000 osoba, a čak 90 posto žena i djevojčica navelo je kako su bile žrtve seksualnog nasilja.

– Možda se odraslima čini da su ove ideje svima bliske i da o njima ne treba razgovarati u obiteljskome krugu, ali ako pogledamo kakvo je stanje danas jasno nam je da dječaci ne razumiju što se događa – poručuje Peggy Orenstein.  [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Huffington Post ]