Nesvrstani
KNIN
Škola u prirodi
objavljeno: 12. svibnja 2015.

Najprije smo posjetili spomen-obilježje i rodnu kuća znanstvenog genija Nikole Tesle u Smiljanu kod Gospića. Učenici su sa zanimanjem pratili i saznali brojne detalje iz života Nikole Tesle, a nakon toga su nastavili putovanje pa su „vidjeli“ i diva Regoča kako još spava na vrhovima planine Klek, o kojemu je pisala Ivana Brlić Mažuranić, naša najpoznatija autorica priča za djecu.

Drugi dan bio je rezerviran za posjet Zagrebu, glavnom gradu Republike Hrvatske. Tehnički muzej bio je prvo odredište drugoga dana, a onda i Koncertna dvorana Lisinski, Mimara, HNK, Trg bana Jelačića, Dolac, katedrala, Gornji grad, Zrinjevac, da bismo dan završili u Maksimiru, posjetom Zoološkom vrtu i šetnjom maksimirskim perivojem.

U Tehničkome muzeju vidjeli smo da je čovjek, kako bi si olakšao rad i život, tražio i nalazio mnoga tehnička rješenja, unapređivao ih i stavljao sebi u službu. Ponovno se moglo vidjeti puno, od izuma Nikole Tesle do motora s unutarnjim izgaranjem i njegove primjene u raznim ljudskim aktivnostima. Poseban doživljaj bio je silazak u dobro osmišljeni rudnik. Stručni voditelj je duhovito prezentirao teški ljudski napor kako bi se došlo do energije za pokretanje strojeva, ali i do higijenskih i kozmetičkih proizvoda koji su nastajali iz ugljena.

Na Gornjem gradu učenici su čuli mnoštvo povijesnih podataka o Zagrebu, njegovu nastanku, ljudima zaslužnima za razvoj grada, a pred Hrvatskim saborom mogle vidjeli su i neke osobe iz toga najvišega upravnoga i zakonodavnoga tijela Republike Hrvatske. Posjetili smo i zagrebačku katedralu, a zatim pošli na Mirogoj pokloniti se prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Dan je bio sparan pa smo s nestrpljenjem čekali da dođemo do Maksimira. Posjetili smo stadion NK Dinama i ZOO, gdje je bilo puno svježije, a u večernjim satima čekali su nas večera i karaoke te ples za sve učenike u našem hotelu.

Treći dan također je bio zanimljiv, vidjeli smo i posjetili Krapinu (Hušnjakovo), dvorac Trakošćan, barokni grad Varaždin, varaždinski dvorac i groblje. Dan je okončan disko-programom u kojemu su se posebice istakli plesači breakdancea.

Četvrti dan ustali smo nešto ranije. Zanimljivo je bilo vidjeti kako učenici, prvi put odvojeni od roditelja, usklađuju novonastale obaveze i ponašaju se u skladu s dogovorom i potrebama programa kao što je Škola u prirodi koja nudi sasvim nove i samostalne odluke djece u dobi od deset godina.

Posljednji dan, predviđen za upoznavanje hrvatskog Zagorja, odveo nas je do najvećeg Marijanskog svetišta u Hrvatskoj, u Mariju Bistricu. Učenici su upoznati s vjerskim i blagdanskim običajem pri obilježavanju Velike Gospe, kada tisuće vjernika hodočaste u to zagorsko mjesto.

Posjetili smo i Gornju Stubicu, vidjeli spomenik Matiji Gupcu (vođi Seljačke bune) te dvorac Oršić, u kojem je Muzej Seljačke bune.

Zanimljiv edukativno-nastavni program je došao kraju, sretno smo se vratili kući, puni dojmova, i zato zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u uspješnoj organizaciji, na zadovoljstvo učenika četvrtih razreda OŠ Domovinske zahvalnosti Knin.

mag. paed. Fabijan Lovrić