Zanimljivosti
PULA
10. Festival matematike
objavljeno: 15. svibnja 2015.

Festival je počeo natjecanjem Ekipa za 5+ u kojem je sudjelovalo 150 skupina učenika raspoređenih u četiri kategorije (piko, mikro, mega i giga). Najmlađi su bili učenici trećih razreda osnovne škole, a najstariji srednjoškolci. Svaka je ekipa bila sastavljena od četiri natjecatelja odgovarajuće dobne skupine.  Za to ekipno natjecanje mogla se prijaviti svaka osnovna i srednja škola, centri izvrsnosti, e-učionice i ostale udruge.

Nakon natjecanja učenike je čekala objava rješenja te rasprava o zadatcima.

Ostatak prijavljenih učenika sudjelovao je u projektima Matematika+ i Pula+.  

Smisao je tih projekata pokazati s pomoću malih znanstvenoistraživačkih radova učenika osnovnih i srednjih škola kako učenici vide svoj grad okom matematičara te kako primjenjuju i povezuju naučeno gradivo. S pomoću raznih plakata, videozapisa i predavanja učenici su pokazali gdje vide matematiku u povijesti i sadašnjosti  svojih gradova, u arhitekturi, jezicima i književnosti.

Sudionici, mentori i organizatori imali su priliku zanimljive prezentacije osnovnoškolaca o školskom đardinu i idejama za uređenje školskog okoliša, o rovinjskoj batani, kružnim tokovima, crkvi sv. Lucije i crkvi sv. Antuna, malinu na jedra, glagoljici i igrama u Areni.

Posebnu je pozornost privukao plakat požeških gimnazijalaca nazvan Matematička šetnja Slavonijom na kojem su s pomoću slike kulena pokazali svojim istarskim kolegama da je elipsa često prisutna u svakidašnjem životu.

Nakon natjecanja učenici su imali priliku sudjelovati u radionicama matematičkih igara i statističkih modela u organizaciji Mladih nadarenih matematičara „Marin Getaldić”.

Za mentore, čijom zaslugom festival okuplja mnogo sudionika, bilo je organizirano predavanje pod naslovom Procjena i zanimljiva prezentacija motivacije za Festival pameti na kojoj je Zdravko Živković ponosno predstavio igru Doris.

Tu je igru američki časopis „Games” proglasio najboljom kreativnom igrom na svijetu. Sastoji se od matematički vrlo jednostavnih osmerokuta s tri dominantne boje s pomoću kojih se na vrlo jednostavan način učenici potiču na razmišljanje i kreativnost.

Zanimljivo je da za tu igru postoji 1036 mogućih kombinacija. Profesore koji su pokazali najviše zanimanja gospodin Živković nagradio je primjerkom igre uz zadatak da svoje učenike uključe u jedno od sljedećih natjecanja i time potaknu mlade na kreativno razmišljanje.

Lijep sunčani dan u Puli sudionici festivala pamtit će po osjećaju ponosa te novim diplomama i nagradama koje su osvojili. Želeći im još bolji uspjeh dogodine, čestitamo svim sudionicima i mentorima na bogatom znanju i silnom trudu!