Nesvrstani
SISAK
‘Munja’ pobjednik 10. utrke puževa
objavljeno: 15. svibnja 2015.

Prvo natjecanje bilo je davne 1997. godine, kada je u preuređenom prostoru Dječjeg odjela Knjižnice otvorena Igraonica za predškolce. Knjižničarke su s mnogo entuzijazma organizirale razna događanja za djecu, a jedno od njih bila je i utrka puževa. U to vrijeme nitko nije slutio da će ideja rođena u šali osvojiti srca generacija i generacija djece i odraslih našeg grada, ali i šire!

Ovogodišnju pobjedu u rekordnom vremenu od samo 17,47  minuta odnio je puž Munja iz Vrbine, dok su drugoplasirani puž Mirko i trećeplasirani Slavko predstavljali Doktorsko naselje i Viktorovac. Pobjednici su osvojili svježu porciju salate, a pobjedu će proslaviti u svojim kvartovima. Naši gosti tako, osim prilike da se natječu, mogli su čuti i priču Zorana Pongrašića „Najsporiji kralj na svijetu“, te s natjecateljima uživati u jagodama i veselom druženju.  

Djeca, koja su tada bili petogodišnjaci, a danas već odrasli ljudi, sigurno se sjećaju uzbuđenja i radosti navijanja koje je pratilo tu prvu utrku. Utemeljena su pravila natjecanja koja se nisu puno promijenila do danas, a to su: staza sa startom i ciljem duga 100 cm, imenovanje natjecatelja, poticanje na brže puzanje salatom, glasno navijanje, pjevanje pjesmice „Puž, muž pusti roge van“ te obavezno vraćanje u prirodu nakon utrke.

U godinama koje su uslijedile pomalo se zaboravilo na taj veseli događaj, ali ne zadugo. U Pričaonicama Dječjeg odjela djeca se putem priča upoznaju s raznim temama popraćenima dodatnim aktivnostima: likovnim i dramskim radionicama, malim istraživačkim i stvaralačkim projektima, a ponekad igrom i zabavom.

U proljeće 2005. godine tema su bili puževi, a kao prateći događaj ponovno je organizirana utrka puževa pod nazivom koji se zadržao do danas – Velika proljetna utrka puževa. Taj je događaj izazvao veliko oduševljenje i djece i odraslih pa je nastavljen iz godine u godinu kao tradicija na Dječjem odjelu.

Budući da su prvu proljetnu utrku uglavnom pratili predškolci, sljedeće je godine osmišljen program koji je privukao i osnovce. Obuhvaćao je istraživanje literature o puževima, njihovoj građi, prehrani, načinu života i razmnožavanju, a potom je uslijedio kviz znanja o puževima. Tek je nakon toga uslijedila utrka desetak puževa upečatljivih imena koji su se borili za glavnu nagradu, a to je uvijek glavica zelene salate. Svi se natjecatelji nakon utrke vraćaju u prirodu, otkud su i doneseni.

Budući da je utrka svake godine dobivala sve više medijske pozornosti, uvodile su se nove ideje: jedne je godine utrka organizirana u dvije kategorije – juniori i seniori, druge su godine djeca iz cijeloga grada pozvana da donesu svoje natjecatelje, pa je utrka imala kvartovsko obilježje. Uz obavezan liječnički pregled, puno navijanja i pjevanja poznate pjesmice Puž, muž pusti roge van, dobili smo i rekordera, pužića Linu koji je stazu od jednog metra prevalio za zavidnih 20 minuta!

Nakon Velike proljetne utrke puževa 2012. godine, održane na sisačkoj šetnici jedne subote, u sklopu proslave Dana knjižnice, tri su najbrža sisačka puža Brzi, Grom i Munja putovali u pratnji knjižničarki Nataše Bujas i Danijele Kulović u Pazin na Međužupanijsku utrku puževa.

Utrka je organizirana u suradnji Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ Sisak i Gradske knjižnice Pazin, a pazinske su puževe predstavljala tri natjecatelja drugih razreda lokalne osnovne škole te puž predstavnik pazinske Knjižnice. Uz smijeh, pjesmu, ljutnju i navijanje utrka je završila pobjedonosno za natjecatelja 2. b razreda! Pazinski su puževi vraćeni u prirodu, a sisački su nakon posjeta Puli vraćeni u Sisak, gdje su u dvorištu obitelji Debogović, otkud su i potekli, vjerojatno svojim prijateljima i rodbini imali što „prepričavati“ još godinama!