Iz školskog svijeta
NATJEČAJ JE OTVOREN
Prijavite se za „Najljepši školski vrt u Hrvatskoj 2015.“
objavljeno: 19. svibnja 2015.

Zajedničku provedbu projekta preuzeli su Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz potporu donatora koji najljepše školske vrtove nagrađuju. Tijekom dva desetljeća postojanja projekta učenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske natjecali su se u uređenju i  ljepoti svojih vrtova.

U međuvremenu, neki su vrtovi i službeno postali turistička odredišta koja posjećuju brojni domaći i strani turisti.

Školski vrtovi niču posvuda u svijetu i pokret za uključivanje vrtova u obrazovni kurikulum važan je zaokret u obrazovnoj reformi i društvenoj promjeni. Stručnjaci napominju da školski vrtovi potiču djetetov intelektualni, emocionalni i društveni angažman glede stvari koje moraju biti izmjerene, izbrojene, izvagane, razvrstane, planirane i o kojima valja skrbiti.

Rad u vrtu razvija u djetetu brigu za druga živa bića, svijest o okolišu, radost obitavanja u prirodi, samovrednovanje, praktične vještine vođe, fizičku aktivnost, uporabu svih osjetila… Dovoljno da bi se uvidjela važnost postojanja školskog vrta za razvoj učenika.

Pobjednička titula za „Najljepši vrt primorske Hrvatske“ prošle je godine pripala Osnovnoj školi Žrnovnica, dok je pobjednikom kontinentalne Hrvatske, ujedno i dobitnikom Zlatne povelje Hrvatske radiotelevizije, proglašen školski vrt Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Petrinje. Nagrada za kontinuirano lijep okoliš dodijeljena je Osnovnoj školi Mikleuš, a najljepši među najmlađima bio je Dječji vrtić Ivančice iz Ivanca.

Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove godine pozivaju sve osnovne i srednje škole i srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na natjecanje „Najljepši školski vrtovi u 2015.“.

Škole koje žele sudjelovati na natjecanju moraju poslati: ispunjen upitnik, tri novije fotografije školskoga vrta (poželjno i na CD-u) i opis školskoga vrta s podacima koje biljke uzgajaju i tko sve u vrtu radi.

Upitnik vezan uz natječaj „Najljepši školski vrtovi 2015.“ možete preuzeti ovdje.

Popunjene prijave potrebno je poslati do 30. svibnja 2015.  na adresu:

 

HRVATSKI RADIO – emisija „Slušaj kako zemlja diše“
Za natječaj „Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj 2015.“
Prisavlje 3
10 000 Zagreb

ili na e-mail: lidija.komes@hrt.hr

 Priredio: Omer RAK

Izvori:

http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13800&sec=1933

http://radio.hrt.hr/clanak/natjecaj-za-najljepse-skolske-vrtove-2015/47235/