Zanimljivosti
AMERIČKO ISKUSTVO
7 načina na koje sadašnji mogu pomoći budućim učenicima
objavljeno: 6. kolovoza 2018.

Dok čekate da posljednje zvono zazvoni, možete učenicima reći da ostave nešto iza sebe. Recite im da dobro razmisle o tome što bi to moglo biti.

Promišljanje o našem naslijeđu može obeshrabriti i odrasle, stoga se nemojte iznenaditi kada vas učenici iznenađeno pogledaju kada im to spomenete.

Ako misle da su radili samo za ocjene, da bi udovoljili učitelju, njihove reakcije bi mogle biti i snažnije.

Te ćete reakcije ublažiti tako da kažete svojim učenicima da razmisle o tome što bi mogli ostaviti onima koji dolaze. Evo nekoliko ideja američkog portala http://www.brilliant-insane.com:

…………………

7 načina na koje sadašnji učenici mogu pomoći vašim budućim učenicima:

…………………

Ohrabrujte ih da ostave svoje radove u razredu i nađite mjesto na kojem ih možete izložiti. Ako vaši učenici odluče napraviti to, uzmite od svakoga kratku „izjavu o učenju“. To je zapisan ili snimljen opis rada, procesa koji su korišteni pri njegovu stvaranju i o onome što smo naučili usput.

Pozovite ih da se vrate kao ko-učitelji sljedeće godine. Bez obzira na to hoće li doći ili s vašim budućim učenicima ugovoriti razgovor preko Skypea, znajte da ovogodišnji učenici imaju široku perspektivu i znanje koje mogu podijeliti s vašim budućim razredom. Zabilježite njihov posjet u svoj kalendar, zapišite njihove kontakte.

■ Razmislite o lekcijama koje su najuspješnije ili najmanje uspješne ove godine, te zatražite od svojih učenika da naprave blog o učenju i pišu ga tijekom godine. Spremite sve njihove objave na svoj blog, gdje im budući učenici mogu pristupiti.

Zatražite od svojih učenika da vam daju povratne informacije o specifičnim lekcijama, a zatim koristite te informacije da biste stvorili nove pristupe. Podijelite svoja izvješća s njima i dajte im do znanja da su i oni imali udjela u tome. Pripišite zasluge ovogodišnjim učenicima u radu s budućim učenicima i dajte im do znanja da će njihove povratne informacije također biti važne.

■ Ako održite godišnju izložbu ili neku drugu aktivnost, nemojte zaboraviti pozvati ovogodišnje učenike na proslavu koja će se održati dogodine. Još bolje, zamolite ih da sudjeluju. Možda će u međuvremenu njihovo znanje porasti pa će imati drugačije ili čak i bolje stvari koje mogu podijeliti s drugima.

Neka ovogodišnji napišu pismo budućim učenicima. Njihova pisma mogu krenuti od naputaka ili tema koje bi mogle biti važne budućim učenicima. Sačuvajte ta pisma i podijelite ih prvih tjedana škole.

Naučite svoje učenike da doprinose urednosti i čistoći učionice. Zatim, neka imenuju vrijednosti, vjerovanja i stavove učenika koji uspješno doprinose toj urednosti. Izložite ta razmišljanja i budite spremni podijeliti ih s budućim razredom. Dok se sljedeća godina bliži, izazovite svoje buduće učenike da također doprinose toj viziji.

………………………………………..

Napomena:

Autor teksta je Angela Stockman, nastavnica engleskog jezika, obrazovni konzultant s iskustvom u izradi kurikuluma…

Izvor:

http://www.brilliant-insane.com/2015/05/leaving-a-legacy-7-ways-this-years-students-can-serve-next-years-students.html