Jučer-danas-sutra
I UČENJE MOŽE BITI ZABAVNO
12 aktivnosti za učenje tijekom ljeta
objavljeno: 3. kolovoza 2018.

Ljeto je dobrodošli odmor od škole i prilika za druženje u obitelji. Ali, roditelji se često brinu da će višak slobodnog vremena loše djelovati na učenje.

Pravom kombinacijom zabavnih i edukativnih aktivnosti možete postići da vaša djeca razvijaju svoj um cijelo ljeto.

Evo nekoliko ideja za vježbanje matematičkih i jezičnih vještina bez, kako to djeca kažu, „uništavanja ljetne zabave“.

  Matematičke aktivnosti

Matematike se djeca i roditelji najviše boje. Stručnjaci kažu da je najbolji način neutraliziranja straha od matematike da se djeci pokaže koliko je važna. Evo nekoliko zabavnih načina da to učinite.

  •  UČENJE NA IZLETU

Treba dopustite djeci da preuzmu odgovornost nad obiteljskim piknikom. Dajte im budžet i slobodu da isplaniraju meni, kupe hranu i spakiraju sve. Za veći izazov, dodajte prehrambene ciljeve, poput broja grama proteina po obroku ili ukupnih kalorija.

  • POTRAGA ZA BLAGOM

Zakopajte novčiće u pješčanik i neka djeca koriste cjedilo ili sito da bi ih našla, a zatim neka prebroje svoj plijen. Usporedite novčiće i proglasite pobjednika.

  • PROCJENJIVANJE VREMENA I UDALJENOSTI

Sljedeći put kad vas dijete upita „Jesmo li stigli?“ pomozite mu da samo odredi. Recite mu da, koristeći se kartom ili cestovnim oznakama,  procijeni koliki dio puta ste prešli i koliko će još trajati putovanje do odredišta. Na rutinskim putovima postavljajte pitanja poput: „Sada je 14.15, trebat će nam 25 minuta da dođemo do cilja. Hoćemo li stići prije 15.00?“

  • PAMĆENJE REGISTARSKIH TABLICA

Dok putujete, neka djeca proučavaju registracijske pločice automobila ispred vas. Neka preslože brojeve na pločici tako da dobiju najveći mogući troznamenkasti broj. Onaj tko složi najveći broj pobjeđuje. Potom mogu tražiti najmanji broj.

  • IGRA KUPOVINE

Izrežite slike prodajnih predmeta iz časopisa, kataloga i letaka. Neka ih dijete zalijepi na pojedinačne kartice. Dok pravite svoj popis za kupovinu, recite djetetu neka nađe slike predmeta koje trebate kupiti. Zatim neka prebroji karte da bi odredilo koliko predmeta trebate kupiti. Za veći izazov, dijete može predmete raspodijeliti u grupe prema vrsti hrane i prebrojiti koliko ima predmeta u svakoj grupi.

  • GRUPIRANJE NAMIRNICA

Dok spremate namirnice, slažite ih prema nekom zajedničkom svojstvu – poput hladnih ili konzerviranih potrepština. Neka dijete pokuša pogoditi prema kojem ste pravilu grupirali namirnice.

Potom zamijenite uloge i zatražite od djeteta da koristi neko drugo pravilo prema kojem će grupirati namirnice. To je odličan način da mu pomognete razviti klasifikacijske i matematičke vještine te sposobnost analiziranja podataka.

Jezične aktivnosti

Jedan od najboljih načina da pomognete djeci da razviju ljubav prema jeziku jest da ih ohrabrujete da se igraju riječima. Počnite s aktivnostima i igrama riječi zbog kojih će djeca čitati i pisati iz čiste zabave.

  •  POTRAGA ZA RIJEČIMA

Uvećajte i kopirajte dio novina ili časopisa. Napišite četiri ili pet riječi na vrhu papira i recite djetetu neka ih potraži u nekom članku, a može koristiti marker da bi ih označilo.

  • KUĆNO KAZALIŠTE

Napravite improviziranu pozornicu na kojoj dijete može recitirati, pjevati, čitati itd. Odredite svakom članu obitelji ulogu u predstavi i tekst koji će čitati. Izvedite predstavu za djeda i baku.

  • VIZUALIZACIJA KNJIGE

Pri čitanju knjiga koje ne sadrže slike neka djeca iz časopisa izrežu one koje izgledaju poput likova ili situacija koje  zamišljaju. Zalijepite slike u bilježnicu i zatražite od djece da prepričaju priču koristeći se samo slikama.

  • LJETNI DNEVNIK

Neka vaše dijete izabere ili napravi poseban dnevnik u koji će zapisivati misli, osjećaje i aktivnosti te crtati. To će mu pomoći da se prisjeti prošlih aktivnosti i produbi razumijevanje svojih iskustava.

  • PONOVNO ISPISIVANJE POVIJESTI

Odaberite poznati povijesni događaj o kojem je vaše dijete učilo u školi. Pričajte s njim o tom događaju – gdje i zašto se zbio, u kojem razdoblju i tko je sve u njega bio uključen. Zatim odaberite neko drugo mjesto s kojim je vaše dijete upoznato. Zatražite od njega da prepriča priču, ali da je smjesti na novu lokaciju. Ako imate više od jednog igrača, zadajte im različita mjesta da biste vidjeli koliko se njihove priče razlikuju. Također možete promijeniti i povijesno vrijeme umjesto mjesta i raspravljati o tome kako biste promijenili povijest.

  • VOLONTERSKO ČITANJE

Imate li starijeg rođaka, susjeda ili mlađeg prijatelja kojem bi vaše dijete moglo čitati preko ljeta? Čitanje pred publikom je drugačije iskustvo od samostalnog čitanja. Vaše dijete će izgraditi svoje samopouzdanje tijekom čitanja i osjećati se dobro jer je podijelilo svoje vrijeme s drugom osobom.

Recept za savršeno ljeto je upravo prava kombinacija odmora, fizičke aktivnosti, vremena provedenog s obitelji i učenja. Želite li naći pravu kombinaciju za svoju obitelj, morate se malo potruditi, ali možete osmisliti ljeto puno zabavnih i zanimljivih aktivnosti.

 ………….

Napomena:

  • Američka novinarka Patti Ghezi piše o obrazovanju i školama već desetak godina za Atlanta Journal Constitution.

Izvor:

http://www.schoolfamily.com/school-family-articles/article/10705-13-summer-learning-activities