Iz školskog svijeta
I LJETI SE UČI
Ljetni poslovi djecu uče odgovornosti
objavljeno: 3. kolovoza 2018.

Kampiranje, kupanje, odlazak u park, odlazak na ljetovanje – sve su to važne obiteljske avanture. U takvim događanjima skupljaju se drage obiteljske uspomene.

No, ljeto može biti još i važnije u smislu razvijanja odgovornosti kod djece, a to se kod kuće ljeti događa svaki dan.

Djeca vrlo rano počinju razumijevati što znači kad se druga osoba osloni na njih. Kao odrasle osobe, ljudi se oslanjaju na nas svakodnevno. Na primjer, mi nećemo zaboraviti otići po svoju djecu nakon škole, kupit ćemo namirnice za večeru, oprat ćemo rublje da bi obitelj imala čistu odjeću.

Možemo nastaviti s ovim popisom stvari koje radimo zbog toga što se odrasli oslanjaju na nas da ih napravimo. Mi smo pouzdani, drugi se mogu osloniti na nas.

Sposobnost da budemo pouzdani ne dolazi sama od sebe.

Za učenike koji imaju poteškoća zapamtiti stvari što ih moraju napraviti ili druge koji imaju poteškoća s odrađivanjem zadataka postoji nekoliko strategija koje mogu pomoći.

■ Prvo i najvažnije, vaše dijete mora zapamtiti ono što treba učiniti.

Ono treba imati poslove koje mora obavljati svaki dan. To može biti briga o hrani za kućnog ljubimca, punjenje ili pražnjenje perilice, slaganje vlastitog kreveta itd.

Neki od nas ponekad trebaju napraviti popis i izložiti ga na neko vidljivo mjesto, da bismo ga zapamtili i prisjetili se stvari koje moramo učiniti. Drugi se snalaze uz pomoć elektroničkih kalendara poput Googleovog. Većina današnjih pametnih telefona ima aplikaciju kalendar.

■ Drugo, vaše dijete možda treba određeni poticaj koji će ga ohrabriti da napravi ono što bi trebalo.

■ Treće, ono što želite da vaša djeca naprave treba biti vrlo jasno. Djeca moraju razumjeti za što su odgovorna i što će biti nagrada za obavljanje te dužnosti, ako će uopće biti nagrade. Adolescenti nisu svjesni toga kako mogu doprinijeti obitelji, a da ih tome nitko prethodno ne uči.

Učenje ovih stvari učinit će njihov život lakšim. Jednog dana kada budu imali vlastitu obitelj oni će biti odgovorni roditelji i naučiti svoju djecu kako da budu odgovorna.

Neka ovo ljeto bude prekretnica vašoj djeci. Naučite ih kako da budu odgovorni članovi obitelji.

Također zapamtite da za vašu djecu ne postoji veća nagrada od velikog zagrljaja i riječi „volim te“.

…………………………..

NAPOMENA

  • Autorica teksta je Livia McCOY, provela je mnogo godina kao učiteljica, sada radi u Studentskoj podršci dekanu na Steward School in Richmond, Virginia
  • Izvor: schoolfamily.com