Iz školskog svijeta
LJETNO MOTIVIRANJE DJECE
Što obitelj može napraviti da bi djeca čitala tijekom ljeta?
objavljeno: 31. srpnja 2015.

Kao prvi i najvažniji učitelj djece, obitelj ima veliku ulogu u motiviranju djece da čitaju tijekom ljetnih praznika. Postoje razne strategije koje obitelji mogu primijeniti da bi ohrabrile djecu na ljetno čitanje.

 

Kombinirajte aktivnosti s knjigama

Tijekom ljeta djeca imaju puno vremena za uživanje u zabavnim aktivnostima, poput odlaska u park, kino, na plažu itd. Zašto ih ne biste istovremeno ohrabrili da čitaju knjigu o nekoj određenoj aktivnosti? Na primjer, ako idete na neku utakmicu, neka vaše dijete pročita knjigu o povijesti tog sporta prije toga. U automobilu, na povratku s utakmice, moći ćete pričati o knjizi i utakmici.

Posjetite knjižnicu

Ako vaše dijete nije učlanjeno u knjižnicu, ljeto je odlično vrijeme da se upiše. Uz širok izbor knjiga, mnoge knjižnice imaju zabavne ljetne programe čitanja za djecu.

Budite im primjer

Čitajte novine tijekom doručka, prolistajte časopis dok čekate kod liječnika, ponesite knjigu na plažu. Ako djeca vide da odrasli oko njih često čitaju, shvatit će da čitanje može biti zabavan i važan dio njihovih ljetnih dana.

Razgovarajte s djecom

Pričanje s djecom o knjigama koje ste pročitali također im daje do znanja da je čitanje važan dio vašeg života. Recite im zašto vam se svidjela neka knjiga, što ste naučili iz nje ili kako vam je pomogla. Prenesite svoju ljubav prema knjigama na djecu.

Pomozite djeci da nađu vrijeme za čitanje

Ljetno kampiranje, satovi sviranja, košarkaška utakmica – sve su to zabavne stvari koje djeca vole raditi ljeti, pa na kraju dana mogu biti preumorna da bi posegnula za knjigom. Pri planiranja ljetnih aktivnosti s djecom sjetite se ostaviti vremena u njihovim rasporedima za čitanje. Prikladno vrijeme može biti prije spavanja ili tokom doručka.

Olabavite pravila za ljeto

Tijekom školske godine djeca imaju pretrpane rasporede i obično imaju propisanu literaturu koju moraju pročitati za nastavu. Ljeto je vrijeme kada mogu čitati što žele i kada žele. Nemojte im postavljati dnevne zahtjeve o tome koliko minuta moraju provesti čitajući ili određivati koliko stranica moraju pročitati. Umjesto toga, omogućite im da posegnu za knjigama iz zabave i pomozite im da otkriju načine na koje mogu sama čitati, pod vlastitim uvjetima. Možete im čak i pomaknuti vrijeme za spavanje ako ste primijetili da ne ispuštaju neku knjigu iz ruku.

Uvijek imajte puno materijala za čitanje

Priče nisu jedine knjige koje djeca mogu čitati i zabaviti se. Uvijek imajte novine, časopise i informacijski materijal pri ruci koji bi mogao potaknuti zanimanje mladog čitača.

Koristite knjige za razbijanje dosade

Bez redovnih školskih aktivnosti, djeca i odrasli trebaju više aktivnosti kojima mogu ispuniti dan. Knjige koje djecu uče kako izgraditi ili napraviti nešto odličan su način da djeca počnu čitati i zaokupe se raznim poučnim aktivnostima. Također, nemojte zaboraviti ponijeti najdraže štivo svog djeteta sa sobom na duga putovanja.

Čitajte naglas s djecom

Povedite svoju djecu da čuju lokalnog pripovjedača ili to sami postanite. Ljetni mjeseci pružaju dovoljno vremena za entuzijastična čitanja naglas s djecom. Ne zaboravite improvizirati s različitim glasovima ili obući kakav šašavi šešir da biste priču učinili zanimljivijom.

 

………………

Napomena:

  • Autorica teksta je Laura J. Colke, a objavila je više od 100 publikacija i instrukcijskih vodiča za poučavanje. Njezina specijalnost je razvijanje kurikuluma, pisanje za učitelje, administratore i djecu, dječje knjige, trening učitelja, edukacijska istraživanja itd.

Izvor:

http://www.rif.org/us/literacy-resources/articles/what-can-families-do-to-keep-children-reading-during-the-summer.htm