Iz školskog svijeta
USPJEH NAŠEG DIZAJNERA
Njujorška MoMA uvrstila radove Mirka Ilića u svoju zbirku
objavljeno: 2. rujna 2015.

Riječ je uglavnom o plakatima, omotnicama ploča i naslovnicama magazina, a svi radovi nastali su između 1977. i 1985. godine i pripadaju ranoj, hrvatskoj i jugoslavenskoj fazi karijere ovog svjetski priznatog autora.

Samo u tom razdoblju Ilić je ostvario važan, ekstenzivan, raznolik i utjecajan opus kakav malo koji autor realizira u čitavoj karijeri. Jedan je od osnivača Novog kvadrata, ključnog fenomena autorskog stripa koji je i urednički promovirao kroz omladinski časopis Polet, vlastite je radove stigao objaviti i u nekima od najutjecajnijih internacionalnih izdanja posvećenih stripu, no stripom se vrlo brzo prestaje baviti, koncentriravši se na ilustraciju i dizajn.

Mirko Ilić je paralelno dizajnirao brojne ovitke ploča među kojima su i neka od najprepoznatljivijih muzičkih izdanja tog vremena, od novog vala nadalje, ostvario je i brojne kazališne plakate poput onih za Teatar &TD te je u osamdesetima ilustrirao i dizajnirao za časopise poput Poleta, Studentskog lista, Pitanja, Starta i Danasa. Inozemni angažman za talijanski magazin Panorama, uz naslovnice Danasa, otvorio mu je put na internacionalnu scenu.

Još sredinom 80-ih, Ilić je karijeru nastavio u SAD gdje je bio umjetnički direktor u New York Timesu a uspješnu suradnju je imao u brjnim magazinima i časopisima [Time Magazine, Wall Street Journal… ]  a osnovavši vlastiti studio Mirko Ilić Corp realizirao je brojne zapažene i višestruko nagrađivane naslovnice i art direkciju časopisa i knjiga, vizualne identitete, logotipe, te plakate i ilustracije čije su snažne vizualne poruke ne samo demonstrirale evokativnu moć dizajna, nego i njegovu sposobnost kritičke refleksije o društvu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | dizajn.hr | piše. M. Golub ]