Zanimljivosti
RAZMJENIMO PRIMJERE DOBRE PRAKSE U SREDNJOJ ŠKOLI
Iskustvo uporabe digitalnih priručnika u nastavi njemačkog jezika
objavljeno: 24. studenoga 2015.

Moderna serija udžbenika DEUTSCH IST KLASSE! u izdanju Školske knjige, objavljena za početak školske godine 2014./2015., otvorila je nove mogućnosti za motivirajuću, suvremenu nastavu njemačkog jezika, obogaćenu višemedijskim sadržajima.

Višemedijski su sadržaji dostupni u digitalnom priručniku za nastavnike, a uključuju ideje za kreativno oblikovanje uvoda u temu, metodičko-didaktičke prijedloge za obradu pojedinih tekstova i zadataka, prezentacije u PowerPointu, predloške za kopiranje, vježbe slušanja, galerije fotografija i slično.

Digitalni su priručnici na raspolaganju i za udžbeničku seriju zweite.sprache@DEUTSCH.de.

Nove mogućnosti digitalnog doba oduševile su me te sam s veseljem startala u novu školsku godinu koristeći se njima što je više moguće.

Za rad s digitalnim priručnicima potreban je projektor, računalo i osnove poznavanja rada na računalu. Nastavnicima su dostavljene potrebne aplikacije na USB-sticku, a preko Školskog portala ŠKOLSKE KNJIGE u svakom trenutku, jednom nakon što ste prijavljeni kao korisnici, možete doći do najnovijih inačica digitalnog priručnika.

VIŠE O DIGITALNIM IZDANJIMA ŠKOLSKE KNJIGE MOŽETE SAZNATI NA SKUPU SREDNJOŠKOLSKIH PROFESORA NJEMAČKOG JEZIKA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE U SUBOTU 5. PROSINCA 2015., S POČETKOM U 10 SATI U VELIKOJ DVORANI ŠKOLSKE KNJIGE.

Budući da naša škola od ove školske godine ima potrebnu opremu, imam zadovoljstvo i sreću koristiti se digitalnim priručnicima u nastavi njemačkog jezika. Time mi je izvođenje nastave bitno olakšano i obogaćeno te ih toplo preporučam svima.

Nije više potrebno nositi CD player u učionice, već je dovoljan „klik“ na ikonu pokraj teksta u digitalnom udžbeniku i zvučni zapis se reproducira.

Možete izbjeći ispisivanje vokabulara na ploču, jer se isti nalazi u prezentacijama u PowerPointu, i to redoslijedom pojavljivanja u tekstu te s prijevodom na hrvatskom jeziku. Prezentacije nude jako dobro osmišljen materijal za uvod u lekciju, primjerice, prigodne slike za opisivanje, pitanja koja možemo postaviti i slično.

Nadalje, sadržavaju zadatke za uvježbavanje  gramatike i vokabulara, a samo klikom na sljedeći „slide“ učenicima se prikažu rješenja istih. Prezentacije ih zainteresiraju, „nešto se događa“ na bijelom platnu (ili zidu, ako nemate platno za projektor), tako da su učenici motivirani sudjelovati u nastavi.

Imate li potrebnu opremu, koristite se digitalnim priručnicima s prezentacijama u PowerPointu i uvjerit ćete se da vam je baš to trebalo kako biste rasterećeno izvodili nastavu. Potrebno vam je  samo malo vremena da se upoznate s ikonama i bogatima sadržajima i mogućnostima koje se kriju iza svake ikone. Ne ustručavajte se se tražiti pomoć učenika u uporabi nove tehnologije (i meni su pomogli i naučila sam puno od njih). Ipak su učenici djeca digitalnog doba i oni su u tome možda malo vještiji od nas, a s veseljem i ponosno će pomoći.

  • Puno uspjeha i veselja u radu s digitalnim udžbenicima!

Piše: Merima ŠEHOVIĆ BOGDANOVIĆ