Zanimljivosti
MAKEDONSKI UČENICI OŠ GOCE DELČEV U GOSTIMA OŠ BIJAĆI U KAŠTEL NOVOM
Zajedno u ACES-ovom projektu Worthy of our efforts | Vrijedno našeg truda
objavljeno: 1. prosinca 2015.

…koji su u studenom boravili u Kaštelima u pratnji ravnateljice Liljane Kostovske i projektnog tima Zorice Dinevske, Slavjanke Hristove, Valentine Taleske i koordinatorice Jasne Gjorgievske.

 ACES je mreža škola srednje Europe kojoj je cilj poticati mlade ljude i nastavnike na međunarodnu suradnju i razmjenu znanja. ACES potiče inovativne načine učenja koji pridonose procesu europske integracije.

 Ideja projekta ACES je da kroz aktivno sudjelovanje u dijalogu i razmjeni s vršnjacima iz inozemstva, mladi razvijaju prijateljstvo preko granica i upoznaju različite poglede na svijet i načine razmišljanja. Osim poticanja interkulturalnog učenja i podizanja svijesti o globalnim odnosima, od velike važnosti je i usvajanje Europskog koncepta (European concepts) kako bi se oblikovalo europsko građanstvo i zajednička vizija za budućnost Europe.

 Ovaj projektni ciklus pod nazivom Worthy of our efforts  / Vrijedno našeg truda  realizira se u ovoj nastavnoj godini 2015./2016. u partnerstvu s makedonskom školom. Unutar projekta koji se temelji na vrijednostima volonterstva, učenja i stjecanja novih znanja i vrijednosti, provode se mnogobrojne aktivnosti koje uključuju, među ostalim, posjete učenika partnerskoj školi, različite radionice, druženje te stjecanje novih znanja, iskustava i mnogo novih prijateljstava.

 Pažnja projekta usmjerena je na međugeneracijsku solidarnost i interkulturalnu suradnju. Ono što se želi postići je razvoj svijesti među učenicima – za pomoć, njegu i potporu starijim osobama.

 Novo doba, brz tehnološki razvoj, digitalizacija, stalne promjene oblika i načina komunikacije povećavaju opasnost od isključivanja starijih osoba iz javnog i društvenog života.

 Ovakav razvoj istodobno pridonosi gubitku tradicionalnih vrijednosti među mladima.

Učenici OU Goce Delčev i OŠ Bijaći su starijim osobama približili nove informacijske i komunikacijske tehnologije kroz radionice. Dobit je svakako bila obostrana. Starije osobe učenike upoznaju s tradicionalnim receptima, narodnim pričama i starim zanatima. Rad u dvije zemlje, sličnosti, ali i različitosti daju interkulturalnu dimenziju ovom projektu.

 Osim projektom planiranih radionica, učenici i učitelji iz Makedonije posjetili su Trogir, u organizaciji Turističke zajednice grada Solina razgledali su antičku Salonu te Split kao centar Splitsko-dalmatinske županije, a članovi splitskog kulturnog društva „Makedonija“ pod vodstvom predsjednika Angela Mitrevskog, upoznali su ih s ljepotama ovoga mediteranskog grada.

 U dvorcu Vitturi u Muzeju grada Kaštela, viši muzejski pedagog Mario Klaić gostima je govorio o bogatoj kaštelanskoj povijesti, a štafilićki župnik don Damir Bistrić pokazao im je crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i novootvorenu župnu riznicu. U dogovoru s Marijom Kezele, ravnateljicom SŠ Braća Radić iz Kaštel Štafilića, učenici su s polaznicima smjera nutricionisti pod mentorstvom nastavnice Anđelke Prlić sudjelovali u radionici Zdrava mediteranska prehrana te su pripremili i blagovali zdravi ručak – blitvu i polpete od oslića. Stariji su ih poučili kako pripremiti slasne tradicionalne fritule koje su konzumirali uz domaću kotonjatu i arancine.

 Predavanjem i praktičnom radionicom članovi Ribičkog kluba Nebojsija iz Kaštel Kambelovca poučili su ih ribarenju. Vremenske prilike nisu omogućile posjet povijesnom lokalitetu Bijaći i Biblijskom vrtu Stomorija, a školski Botanički vrt OŠ Ostrog razgledali su pod kišobranima.

 Za goste iz Makedonije primanje je, uz prigodni pozdrav i darove, upriličio i Ivan Udovičić, kaštelanski gradonačelnik sa zamjenikom Zoranom Bonacinom.       

 Ravnateljica OŠ Bijaći Jadranka Šošić, koja je sa svojim projektnim timom (Sanja Mikelić, Mirela Carev Žnidarec i Ante Županović) i ostalim učiteljima, roditeljima te prijateljima Škole, gostima iz Makedonije priredila zanimljiv program i niz iznenađenja, vjeruje da su zajednički dani bili ispunjeni radom, veseljem i druženjem starih i novih generacija na kojima istakla je, u svim državama, na svim paralelama i meridijanima, svijet ostaje.

 Uz oproštajne suze i zaključak gostiju da je doček i realizirani program nadmašio sva njihova očekivanja, ravnateljica OU Goce Delčev Liljana Kostovska je od srca zahvalila svima na lijepom programu koji su realizirali te je izrazila nadu da će i oni Bijaćima, prijateljima iz Hrvatske biti dobri domaćini u njihovoj domovini Makedoniji u ožujku 2016. godine.  

 ……………………

Mirela Carev ŽnidarecSanja Mikelić