Nesvrstani
Pisanjke moje bake i Čez korizmu do Vuzma
objavljeno: 28. ožujka 2014.

Četrnaestu godinu za redom u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu, od 02. do 16.travnja, održat će se muzejsko-edukativna radionica Pisanjke moje bake. Voditelji radionice će okupljenima predstaviti tradicijsko seosko dvorište karakteristično za Hrvatsko zagorje s kraja 19. stoljeća.

Na radionici će se sudionici moći podsjetiti koje su životinje obitavale u stajama, kako su izgledali prvi proljetni radovi na zemlji te tradicije obilježavanja Uskrsa u zagorskim obiteljima. Predviđena je i igra traženja gnijezda sa jajima koje će sudionici potom obojiti prirodnim bojama, i tako izraditi svoju pisanicu.

Autorica i voditeljica programa Tatjana Brlek napomenula je da se radionice organiziraju uz prethodnu najavu i rezervaciju termina po cijeni od 30 kuna po osobi.

Također, u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, u subotu 05.travnja, održat će se korizmeno-uskrsna manifestacija pod nazivom Čez korizmu do Vuzma.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i Općina Gornja Stubica, a organizatori, Gornjostubička udruga Lipin cviet, najavljuju da da će se u sklopu manifestacije održati otvorenje izložbe “Sveti križ”, radionica “Kak su se negda delale pisanice”, korizmeni koncert, prezentacija korizmeno-uskrsnih običaja, tradicijske igre i izbor najljepšeg uskrsnog stola.