Buona Pasqua! – Sretan Uskrs!

srijeda, 2. travnja 2014.
 Buona Pasqua! – Sretan Uskrs!

U Italiji postoje nazivi za rani i kasni Uskrs – Pasqua bassa i Pasqua alta. Ove godine govorimo o kasnom Uskrsu, Pasqua alta, jer pada u travnju.

Svaka se talijanska pokrajina ističe zanimljivim uskrsnim običajima i događajima koje su učenici zagrebačke Osnovne škole Vladimira Nazora pokušali istražiti i istaknuti najzanimljivije od njih. Željeli smo saznati koje su sličnosti i razlike između hrvatskih i talijanskih običaja, uskrsnih jela i raznolikih manifestacija.

Tradicionalna jela i slastice

UskrsNekoliko je namirnica specifično za cijelu Italiju, primjerice, le uova sode (kuhana jaja), il capocollo (vrsta salame), la pizza di Pasqua (vrsta slatkoga kruha), l'agnello arrosto (pečena janjetina) i la colomba (vrsta slatkoga kruha u obliku golubice). Djeca se vesele velikim čokoladnim jajima (uova di cioccolato) u kojima se krije iznenađenje. Tradicionalno se jede i posebna torta di Pasquetta, uskrsni slani kolač s kuhanim jajima i špinatom.

U pokrajiniKalabrijipriprema se pastiera napoletana, pita od prhkog tijesta s nadjevom od sira ricotte, sušena i kandirana voća te narančine korice. Danas postoje mnoge varijante te torte u koju se mogu dodati razne kreme, bijela čokolada i začini. Il casatiello je tradicionalna uskrsna slana torta koja se lako prepoznaje jer se na vrhu nalaze jaja u ljusci koja su prekrivena tankim tijestom u obliku vrpce kako bi se učvrstila. Na Siciliji su omiljene palmette, kolači od tostiranih badema pokriveni obojenim šećerom u prahu. Cuddura cu l'ova vrsta je velikoga keksa s tvrdo kuhanim jajima. Nezaobilazna je i tradicionalna cassata, torta od biskvita natopljena likerom i punjena zaslađenim sirom ricottom.

U Firenci, srcu Toskane, Uskrs se slavi običajem poznatim kao Scoppio del Carro. Velika šarena kola koja vuče bijeli vol prolaze kroz grad sve dok povorka ne stigne pred baziliku Santa Maria del Fiore. Nakon svete mise svećenik u kola ispali raketu u obliku golubice čime pokrene vatromet jer se u kolima nalaze pirotehnička sredstva. Sve je to popraćeno velikom paradom u kojoj se ljudi maskiraju u srednjovjekovne kostime. U Toskani je običaj i to da se u zemlju posade mali križevi od maslinovih grančica.

Vražji ples na Siciliji

UskrsVeliki petak (Venerdì Santo) obilježava se procesijama. Snažni muškarci nose gradom goleme kipove svetaca te stakleni lijes u kojem se nalazi Isusovo tijelo. Glazba pritom ima važnu ulogu, a najčešće je izvodi Banda municipale, odnosno gradska limena glazba. Sve zvuči više kao opera nego kao crkvena glazba. U Palermu na Siciliji na Veliki se petak održava Ballo dei diavoli, vražji ples, tijekom kojega zamaskirani muškarci u opernom stilu simbolično prikazuju borbu između dobra i zla. Svojim plesom nastoje izbjeći susret kipova uskrsnuloga Krista (Cristo risorto) i Djevice Marije (Madonna) koji je ipak moguć zahvaljujući utjecaju anđela zaštitnika što izaziva veliku radost u publici.

U nekim dijelovima Italije seljaci na zvuk uskrsnih zvona odlaze zagrliti voćke kako bi im zaželjeli dobar urod. Jedan je od najzanimljivijih događaja Sagra e Palio dell'uovo u Tredoziju, smještenom između pokrajina Emilia Romagna i Toskana, u unutrašnjosti Apenina. Svake se godine od 1963. to malo mjesto pretvara u golemu pozornicu obojenu u tisuću boja. Ceremonija razbijanja jaja tradicionalna je igra u kojoj je pobjednik onaj tko prvi uspije razbiti ljusku tuđeg jajeta.

Manifestacija Noza da paur u Alti Badiji održava se prije Uskrsa u malom selu San Leonardo. Svi mladići odlaze k djevojkama iz sela u lov na jaja. Ako uspiju pronaći 12 jaja, brzo će se oženiti. Djevojke moraju zakopati jaja do završetka tog događaja, točnije do sljedećeg utorka, kako bi izbjegle nesreću.

Turisti vole doživjeti te zanimljive i zabavne običaje, kušati domaće delicije i sudjelovati u raznim tradicionalnim igrama.

Autorica: Irena Vučić

Vezani članci
Školski portal: Buon Natale e felice anno nuovo!

Buon Natale e felice anno nuovo!

… za svoje vjerne korisnike pripremila dodatne listiće na temu…

Školski portal: Mjesec je bijeli, kada se svatko Božiću veseli!

Mjesec je bijeli, kada se svatko Božiću veseli!

Taj blagdan, koji je ujedno neradni dan, Talijani obilježavaju ukrašavanjem…

Školski portal: Pasta Italiana

Pasta Italiana

Tjestenina je Talijanima ozbiljna stvar. Nije slučajnost da se mogu…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Proglašeni ovogodišnji „Splitski pupoljci“

Proglašeni ovogodišnji „Splitski pupoljci“

Ovogodišnji su „Splitski pupoljci“ Mirja BIOČIĆ,…

Školski portal: Mića ribarska fešta

Mića ribarska fešta

Priredba je promovirala lokalne običaje, a…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…