Iz školskog svijeta
POVIJESNI USPJEH:
Fizičari stvorili plazmu s temperaturom od 32 milijuna stupnjeva vrućom od Sunca
objavljeno: 12. veljače 2016.

Testiranja fuzijskog reaktora u Kini su dosegnula svoj vrhunac. Eksperimenti, koje su fizičari ondje provodili, stvorili su plazmu s temperaturom od 32 milijuna stupnjeva vrućom od jezgre Sunca.

Eksperimenti su se održali u Experimental Advanced Superconducting Tokamaku, poznatom kao EAST. Njihov dizajn koristi reaktor u obliku krafne, u kojoj biva spomenuta vruća plazma. Posebna kontrola intenzivnih magnetskih polja dopušta plazmi da cirkulira kroz uski prsten u centru – što znači da konstrukcijski zidovi nikad nisu izloženi visokim temperaturama plazme.

Dovoljno dugo održavanje temperature bitno je za stvaranje energije – dugoročnog cilja takvih fuzijskih reaktora.

Da dođe do nekog pokretanja, treba jako puno vremena jer njihovo pokretanje traži veliku energiju. Ako krenu prerano, reakcija je neto negativna u energetskim uvjetima. Ali kontrola takve intenzivne topline je teška jer takve visoke energije uzrokuju velike nestabilnosti koje je teško ograničiti. Stoga pokretanje eksperimenta pod takvim temperaturama za 102 sekunde je pozitivan korak u svakom slučaju.

Ova vijest došla je nakon uspješnih testova na institutu Max Planck u Greifswaldu prošlog tjedna kad je gorivo vodika prvi puta isprobano na steleratoru Wendelstein 7-X.

To pak nije najtoplija temperatura koja je stvorena na Zemlji.

To priznanje ide uvjetima koje je stvorio LHC. Oni su stvorili plazmu ‘juha’ od subatomskih gluona i kvarkova s procijenjenom temperaturom od 5.55555556 × 1012. To je negdje toplije od centra Sunca 250.000 puta.  Tim u Greifswaldu, lučkom gradu na Baltičkom moru, koristi uređaj stelerator ‘W7-X’ vrijedan 400 milijuna eura kako bi se plazma što duže održala. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vijesti.rtl.hr/znanost