RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Srednjoškolci će o ravnopravnosti spolova učiti u kazalištu

petak, 19. veljače 2016.

Zajedno s projektnim partnerima, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je 16. veljače u Hrvatskom saboru novi projekt financiran programom REC (Rights, Equality and Citizenship) Europske komisije...

Srednjoškolci će o ravnopravnosti spolova učiti u kazalištu

...pod nazivom „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, čija je krovna tema ekonomsko osnaživanje žena. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona komunikacije), a projekt podržavaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo poduzetništva i obrta.

UKLANJANJE RODNIH STEREOTIPA

Pravobraniteljicaje istaknula da stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca nema i neće biti dok god privatne obveze – briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima obitelji – budu isključivo ili ponajprije odgovornost žene, dok god se bude smatralo da je to njezina prirodna uloga. U suvremenom svijetu takva je podjela rodnih uloga neodrživa jer je veliko opterećenje za žene koje se žele uključiti na tržište rada, napredovati na radnom mjestu ili se uključiti u aktivnosti na mjestima gdje se donose političke ili gospodarske odluke važne za lokalnu zajednicu ili društvo u cjelini. Budući da svako demokratsko društvo može napredovati samo ako se oslanja na bogatstvo različitosti, a to uključuje i sudjelovanje žena, njihova potencijala, znanja i vještina na svim razinama, tada moramo mijenjati ustaljeni način percepcije rodnih uloga i poticati ravnopravniju raspodjelu obveza vezanih uz obitelj.

Ciljevi projekta su uklanjanje rodnih stereotipa, nametnutih rodnih uloga i „muških“ i „ženskih“ profesija, usklađivanje obiteljskog i poslovnog života žena i muškaraca, uklanjanje nejednakosti u obitelji, edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa prema majkama te promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta. 

DRAMATURŠKI SADRŽAJ ZA SREDNJOŠKOLCE

Specifičnost ovog projekta je inovativnost u pristupu i provedbi projektnih aktivnosti. U tu svrhu odabrana je suradnja s dvjema prominentnim umjetničkim organizacijama – HNK-om Split i organizacijom Riječi/Prave/Predstave – koje će za potrebe projekta razviti dramaturški sadržaj koji se bavi razbijanjem rodnih stereotipa. U fokusu će biti učenici i učenice završnih razreda srednjih škola koji/e se pripremaju na ulazak na tržište rada ili nastavljaju sa svojom profesionalnom edukacijom. Interaktivne predstave zamišljene su kako bi motivirale učenike/ce da preispitaju vlastitu percepciju podjele obaveza u kućanstvu i obitelji između muškaraca i žena te da usvoje normu da su oba spola jednako odgovorna za ispunjavanje privatnih obaveza.

HNK Split već je objavio natječaj za novi dramski tekst u sklopu projekta. Predstava koja bi se radila temeljem odabranog teksta, ili tekstova, gostovat će u srednjim školama i na scenama u županijama Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj. Osnovni ciljevi predstave su razvijanje svijesti o tradicionalnim rodno pristranim stereotipima i društvenoj praksi, o ulozi žene u obitelji, društvu i profesionalnom okruženju, stimuliranje kritičke re-evaluacije takvih socijalnih stereotipa, te promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.

Projekt je započeo 1. siječnja 2016. godine i trajat će dvije godine. Vrijednost projekta je 437.172,29 eura, a Europska unija sudjeluje sa 350.000 eura. [Izvor: prs.hr

Vezani članci
Školski portal: Sindikati: U srijedu ponuda Vlade ide na izjašnjavanje štrajkaša

Sindikati: U srijedu ponuda Vlade ide na izjašnjavanje štrajkaša

… sutra će se prosvjetni radnici izjasniti o sadašnjoj ponudi…

Školski portal: Odlični resursi za učenje novog jezika

Odlični resursi za učenje novog jezika

… koje nude besplatan nastavni sadržaj koji će vam pomoći…

Školski portal: Sindikati: Spremamo nove prosvjede na Markovu trgu

Sindikati: Spremamo nove prosvjede na Markovu trgu

...najavivši prosvjedne akcije u srijedu i četvrtak na Trgu sv.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Za razvoj fine motorike djeca uče plesti i kuhati

Za razvoj fine motorike djeca uče plesti i kuhati

Estonska škola, Tartu Raatuse Kool, smještena…

Školski portal: Otvoreno prvo izdanje Plesnog zbirkusa

Otvoreno prvo izdanje Plesnog zbirkusa

Protekle nedjelje u riječkoj Filodrammatici pred…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…