Uvođenje medijske pismenosti

petak, 11. travnja 2014.
Uvođenje medijske pismenosti

Na UNESCO-ovoj je internetskoj stranici odnedavno obavijest o prvom Europskom forumu za medijsku i informacijsku pismenost, dvodnevnoj konferenciji koja će se održati u UNESCO-ovu sjedištu u Parizu od 27. do 28. svibnja ove godine. Suorganizatori su konferencije Europska komisija, Autonomno sveučilište Barcelona i drugi partneri.

Svijet premrežen medijima

MedijiLjudi 21. stoljeća žive u digitalnom, povezanom i medijima premreženom svijetu, navodi se u obavijesti. Mediji su posrednici u kulturnoj i religijskoj razmjeni, njegovanju miru među narodima te u naporima da se iskorijeni nepravda. Svim su građanima njihovim korisnicima potrebni novi tipovi kompetencija, prije svega medijska i informacijska pismenost (MIL). Stoga je nužno uključiti medijsku i informacijsku pismenost u obrazovanje za sve.

Europski forum za medijsku i informacijsku pismenost okuplja stručnjake, učitelje, medije, informacijske i tehnološke znalce, industriju, škole, istraživače, zaklade, udruge građana te političke i regulatorne mjerodavne institucije radi promicanja medijske i informacijske pismenosti u Europi i svijetu. Jedan je od temeljnih ciljeva Foruma doprinos uključivanju medijske i informacijske pismenosti u europske školske kurikulume.

Učinkovita uporaba informacija

Prema studiji „Vrednovanje kriterija za razinu medijske pismenosti”, dokumentu o konceptu medijske pismenosti i razumijevanju načina na koji je valja vrednovati izrađenom za Europsku komisiju 2009. godine, medijska se pismenost može definirati kao sposobnost pojedinca da samostalno i kritički tumači opseg, bit, vrijednost i učinke djelovanja medija u njihovim raznovrsnim oblicima. Slično tomu, informacijska se pismenost odnosi na sposobnost snalaženja pojedinaca u informacijskoj bujici, na učinkovitu uporabu informacija, ali se u pravilu veže za koncept cjeloživotnog učenja.

Nakon višegodišnjeg praćenja medijske pismenosti u 27 država EU-a (bez Hrvatske), konzorcij EMEDUS, skupina organizacija i stručnjaka za medijsku pismenost, izradio je za potrebe Europske komisije popis preporuka namijenjenih uključivanju medijske izobrazbe u kurikulume obveznog školskog obrazovanja o kojemu će se raspravljati na konferenciji u Parizu. Komisija još od početka ovog stoljeća potiče pokušaje uvođenja medijske izobrazbe u obrazovne kurikulume.

I u Hrvatskoj medijska pismenost postaje sve važnija. Prije dva mjeseca u Hrvatskom je saboru održana tematska sjednica o medijskoj pismenosti. Tijekom rasprave izrečeno je mnogo različitih stajališta o načinima uvođenja medijske pismenosti u osnovne i srednje škole te u obrazovanje učitelja i nastavnika. Svi su se ipak složili u jednome – u Hrvatskoj je nužno obrazovanje za medijsku pismenost u 21. stoljeću i treba ga uvesti u nacionalne obrazovne kurikulume.

Vezani članci
Školski portal: Bogat raspored za školske praznike u Arheološkom muzeju

Bogat raspored za školske praznike u Arheološkom muzeju

Program Arheološkog muzeja u Zagrebu uključuje radionice namijenjene djeci školskog…

Školski portal: Borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava

Borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava

U okviru projekta “Borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti za…

Školski portal: Kazne za roditelje

Kazne za roditelje

U nedavno objavljenu članku britanski list The Telegraph bavi se…

Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Spojili Miškinine stihove i fotografije koje su sami snimili

Spojili Miškinine stihove i fotografije koje su sami snimili

U Mjesecu hrvatske knjige učenici od…

Školski portal: Ozbiljne mlade šahovske nade

Ozbiljne mlade šahovske nade

Domaćine PŠ Salinovec predstavljalo je njih…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…