4. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O POLOŽAJU FIZIKE U SREDNJIM ŠKOLAMA

Moderne tehnologije u fizici svakako, ali tako da motiviraju učenike

četvrtak, 10. ožujka 2016.

Organizacijski odbor Međunarodne konferencije o položaju fizike u srednjim školama iz Aleksinca u Srbiji uputio je poziv za sudjelovanje šestorici nastavnika fizike iz srednjih škola u Hrvatskoj, no interes za tu konferenciju bio je puno veći.

Moderne tehnologije u fizici svakako, ali tako da motiviraju učenike

Trodnevna konferencija održana je u Aleksinačkoj gimnaziji, a sudionici konferencije su bili okupirani temama: Predavanja iz metodike i didaktike nastave fizike u srednjim školama ■ Stručni radovi u okviru poster sekcije ■  Predavanja iz raznih dijelova fizike i astronomije ■  Primjeri dobre prakse nastavnika ■ Okrugli stol o iskustvima iz regije u primeni IKT-a u nastavi fizike ■ Predstavljanje novih udžbenika iz fizike za srednje škole ■ Školski eksperiment u nastavi fizike ■ Nove nastavne tehnologije i primjena IKT-a u nastavi fizike ■ Prezentacija izabranih učeničkih radova.

Ove godine na konferenciji je bilo prisutno dvanaest nastavnika fizike iz hrvatske: Melita Sambolek (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), Dubravko Kukolja (Graditeljska, rudarska i prirodoslovna škola Varaždin), Anica Hrlec (Srednja škola Vrbovec), Tatjana Roginić (Zdravstveno učilište Zagreb), Goran Pintarić (Antun Mihanović Slavonski Brod) te Hrvoje Negovec, Zdravka Suća, Ognjen Budimlija, Damir Pavlović i Marinko Srdelić (I. Tehnička škola Tesla Zagreb). Pridružili su im se i kolege dr. sc. Ivica Aviani i Hrvoje Mesić.

Na konferenciji su vrlo aktivno sudjelovali Ivica Aviani s temom „Računalo kao mjerni uređaj“  ■   Dubravko Kukolja: „Pokusi rotacije tijela“ ■  Anica Hrlec: „Kurikulum fizike u sklopu Cjelovite kurikularne reforme u Republici Hrvatskoj“ ■  Hrvoje Mesić: „Nevjerojatno ubrzanje i radionica – Matematika gibanja“ te Melita Sambolek u poster sekciji na temu pokusa u nastavi fizike.

 

             Hrvoje Mesić                            Melita Sambolek                         dr. sc. Ivica Aviani

..........................................

Na ovoj konferenciji o položaju fizike u srednjim školama održan je  Okrugli stol o iskustvima primjene IKT-a u nastavi fizike. Sudionici iz Makedonije, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske izmijenili su svoja iskustva o primjeni modernih tehnologija u nastavi fizike: računala, pametnih ploča, mobitela, prikaza pokusa i simulacija putem istih.

Zaključak je da su moderne tehnologije poželjan sudionik nastavnog procesa na način da održavaju nastavu fizike zanimljivom, pomažu kod prikaza pojava koje je teško u razrednom okruženju prikazati pokusom te mogu poslužiti za istraživanja u nastavi. No,  upotrebljavaju li se  na nepravilan način bez potrebne motivacije učenika, neće doći do željenih rezultata ako je njihovo korištenje u nastavi pasivno.

Konferencija je poslužila kao mjesto izmjene iskustava između učesnika i izmjene dobre nastavne prakse. Dogovorene su i nove suradnje između učesnika. Domaćini su pokazali veliko i srdačno gostoprimstvo. ŠKOLSKA KNJIGA prepoznala je vrijednost ove konferencije i sponzorirala putovanje nastavnicima iz Hrvatske.

.................

Voditeljica Nastavne sekcije Hrvatskog fizikalnog društva

Anica Hrlec, prof.

Vezani članci
Školski portal: 25 plovidbi najljepšim dijelovima Jadrana

25 plovidbi najljepšim dijelovima Jadrana

Na palubi krstaša Škuribanda, zahvaljujući dobrim ljudima iz Jedriličarskoga kluba…

Školski portal: „Armenija – Noina zemlja: kultura i povijest”

„Armenija – Noina zemlja: kultura i povijest”

Ovo je peta knjiga Artura Bagdasarova na hrvatskom jeziku i…

Školski portal: Dobra knjiga uvijek je hit!

Dobra knjiga uvijek je hit!

Često se kaže da nas knjiga  čini boljima i uči…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Za sigurnu školu

Za sigurnu školu

Sindikat PREPOROD i učiteljske grupe s…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…