Torino – magični grad

srijeda, 23. travnja 2014.
Torino – magični grad

Općepoznat kao radnički grad, a osobito kao grad Fiata, Torino se već dugo smatra dijelom talijanskoga industrijskog trokuta. Nekada glavni grad Italije, Torino je poznat po kulturnim znamenitostima, privlačnoj arhitekturi i prirodnim ljepotama. Impresivan je njegov uspon u posljednjih osam godina, nakon Olimpijskih igara 2006.

TorinoTvornicu Fiat, koju je između ostalih osnovao i Gianni Agnelli i u koju  su davnih 60-ih godina prošlog stoljeća dolazili južnjaci u potrazi za boljim životom, danas krase galerije, zaklade za suvremenu umjetnost te neizostavni trgovački centri.

Osim što je i dalje najveći izdavački centar, Torino je i kolijevka talijanske filmske industrije (Mole Antonelliana, simbol grada, impozantna je građevina visoka 167 metara  koja je od 2000. godine Nacionalni muzej kina), a diči se i prostranim trgovima zavidne arhitekture te najvećim urbanim parkom u Italiji – Parco della Pellerina. Osim Pellerine, tu je i Valentino – park koji leži na rijeci Po i u kojem se osim istoimena dvorca nalaze srednjovjekovna utvrda (Borgo Medievale) i botanički vrt s raznim biljnim vrstama koji često posjećuju patke, guske, labudovi i golubovi.

Središte kraljevskoga grada bogato je muzejima (Egipatski muzej, po važnosti odmah poslije onoga u Kairu), palačama (Palazzo Reale, Palazzo Madama u najužem središtu, odmah pokraj Castello degli Acaia) te arkadama koje je dao izgraditi sam kralj kako bi mogao nesmetano šetati ulicama neovisno o vremenskim uvjetima. Autohtoni dućani u kojima se mogu kupiti svježe domaće slastice otkrivaju i slatku stranu toga grada: sladoled i čokoladice gianduiotti koje sadržavaju oko 30 % kreme od lješnjaka. Naziv tih čokoladica potječe od riječi Gianduia, imenakarnevalskog lika koji simbolizira Pijemonteza, stanovnika talijanske regije u kojoj su poznate slastice od lješnjaka. Svaka čokoladica ima oblik male barke i umotana je u zlatnu foliju. Unatoč dugom nizu godina, receptura je ostala vjerna tradiciji.

Osim neosporne ljepote, vrijedi spomenuti da Torino skriva i mračnu stranu, štoviše, njegovo je drugo ime Magični Grad jer zajedno s Pragom i Lyonom čini trokut bijele magije, a istodobno jes Londonom i San Franciscom u vrtlogu crne magije. Legenda kaže da je grad nastao na sjecištu Zemljinih energetskih silnica, na idiličnoj 45. paraleli. Na tom se mjestu, na trgu nazvanom Piazza Statuto, nalazi obelisk koji se između ostaloga smatra vratima pakla jer je u vrijeme gradnje željeznice upravo ondje otkrivena nekropola. Podzemni svijet tako skriva galerije i špilje u kojima su se u srednjem vijeku zbivali razni misteriozni rituali.

Sa zapadne strane grad čuvaju Alpe, a s istočne brdo na kojem se nalazi i bazilika Superga nastala 1706. kao znak oslobođenja Torina od francusko-španjolske opsade. Između ostaloga, Superga je poznata i po zrakoplovnoj nesreći u kojoj je 4. svibnja 1949. smrtno stradalo 18 igrača dotad najjačega torinskog nogometnog kluba koji nosi ime grada. Ime grada, pa tako i kluba, potječe od latinske riječi taurus što znači bik, a bik je i simbol Torina (grada i, dakako, kluba). Nakon tragedije koja je snašla FC Torino, počela je dominacija njegova najvećega gradskog suparnika Juventusa, ponosa grada i cijele regije Pijemont. Poznat kao Stara dama, Juventus je najtrofejniji i najpopularniji talijanski klub koji ima mnogo navijača diljem Italije i cijelog svijeta.

Autorica: Morana Pavelić Trbović

Vezani članci
Školski portal: Buon Natale e felice anno nuovo!

Buon Natale e felice anno nuovo!

… za svoje vjerne korisnike pripremila dodatne listiće na temu…

Školski portal: Mjesec je bijeli, kada se svatko Božiću veseli!

Mjesec je bijeli, kada se svatko Božiću veseli!

Taj blagdan, koji je ujedno neradni dan, Talijani obilježavaju ukrašavanjem…

Školski portal: Pasta Italiana

Pasta Italiana

Tjestenina je Talijanima ozbiljna stvar. Nije slučajnost da se mogu…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: U toj je konkurenciji i četvrtfinale uspjeh!

U toj je konkurenciji i četvrtfinale uspjeh!

U konačnici, od osam odigranih mečeva…

Školski portal: Problemi s robotom, ali ne odustajemo

Problemi s robotom, ali ne odustajemo

Natjecanje se ovaj put održava u…

Školski portal: Mladi informatičari  osvojili srebro i broncu

Mladi informatičari osvojili srebro i broncu

…održava od 12. do 18. kolovoza…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…