Pljesak molim
58. NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA REPUBLIKE HRVATSKE
U Primoštenu proglašeno 12 veličanstvenih mladih tehničara Hrvatske
objavljeno: 1. travnja 2016.

Od 256 učenika proglašeno je dvanaest veličanstvenih mladih tehničara Hrvatske i oni su:

  1. Maja PROFETA, 6. razred (raz.), OŠ Sveti Križ Začretje, Sv. Križ Začretje za maketarstvo i modelarstvo
  2. Karlo PIŠKORIĆ, 6. raz., OŠ Vladimir Nazor, Križevci, graditeljstvo
  3. Nikolina NOVAK, 7. raz., OŠ Štrigova, Štrigova, obrada materijala
  4. Marko PERIŠIĆ, 7. raz., OŠ Vjekoslava Paraća, Solin, strojarske konstrukcije
  5. Zvonimir HARAMUSTEK, 8. raz., OŠ Miroslava Krleže, Čepin, elektronika
  6. Josip ROJTINIĆ, 8. raz., OŠ Dragutina Domjanića, Sveti Ivan Zelina, elektrotehnika
  7. Josip SMETIŠKO,  6. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, robotika
  8. Sven PALAC, 7. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, automatika
  9. Marie KINKELA, 8. raz., OŠ Vladimir Gortan, Rijeka, fotografija
  10. Marina HAJDAROVIĆ, 7. raz., OŠ Jure Kaštelana, Zagreb, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina
  11. Josip CAPAN, 7. raz., OŠ Tenja, Tenja, orijentacija i komunikacija
  12. Grgur PREMEC, 7. raz., I. OŠ Dugave, Zagreb, robotsko spašavanje žrtve

Cilj natjecanja je rano otkrivanje talentiranih učenika i kontinuirani rad na njihovoj afirmaciji. Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 7.683 učenika u školskim/klupskim i županijskim prednatjecanjima, dok se u finalu, u Primoštenu, natjecalo 256 najboljih učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola.

PISANA PROVJERA ZNANJA od dva školska sata donosila je 30 posto  bodova, dok je IZRADA PRAKTIČNOG RADA u trajanju od 12 školskih sati donosila najviše, točnije 50 posto od ukupnog broja bodova. Posebna vrijednost natjecanja mogućnost je natjecatelja da svoje radove predstave pred komisijom u trajanju do pet minuta čime se potiče RAZVOJ KOMUNIKACIJSKIH VJEŠTINA učenika što je donosilo 20 posto od ukupnoga broja bodova.

Učenici su izrađivali različite tehničke tvorevine: automatski uspornik (ležeći policajac), drveni most, škrinju i hranilicu za ptice (sjenicu), model električnog uređaja koji prikazuje dio rasvjetnog i signalizacijskog sustava automobila, elektronički sklop koji proizvodi hipnotizirajuće bljeskove, robotsko vozilo koje u slučaju požara prevozi zadani predmet na sigurno područje, hvataljku s metalnom drškom, koordinatni stol. Konstruirali su i programirali robota koji spašava „žrtvu“, te su se orijentirali u otvorenom prostoru uz pomoć zemljovida, kompasa i PMR radio stanice. Mladi fotografi istraživali su i vizualno se izražavali na temu Svjedoci prošlih vremena.

  • Hrvatska zajednica tehničke kulture nagrađuje 12 prvoplasiranih mladih tehničara besplatnim sudjelovanjem u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Organizatori natjecanja su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.                                                        

……………………

O Hrvatskoj zajednici tehničke kulture

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je krovno nacionalno tijelo tehničke kulture čiji je rad u programu javnih potreba Republike Hrvatske definiran Zakonom o tehničkoj kulturi. Obilježavanje 70.-te godišnjice HZTK-a pod sloganom TEH KUL TURA bit će zajednički nazivnik svih aktivnosti u 2016. godini, a u njima će sudjelovati sve članice: Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva, Hrvatski astronautički i raketni savez, Hrvatski automodelarski savez, Hrvatski filmski savez, Hrvatski fotosavez, Hrvatski jedriličarski savez, Hrvatski kajakaški savez, Hrvatski radioamaterski savez, Hrvatski robotički savez, Hrvatski ronilački savez, Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatski savez CB radioklubova, Hrvatski savez informatičara, Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, Udruga inovatora Hrvatske, 34 gradske zajednice tehničke kulture, 19 županijskih zajednica tehničke kulture, jedna općinska zajednica tehničke kulture  i Tehnički muzej „Nikola Tesla“ Zagreb.

……………………