Zanimljivosti
ZAGREB: OŠ GUSTAVA KRKLECA
2. Skup Pamtitelja riječi
objavljeno: 21. travnja 2016.

PRISJETIMO SE: učenici mogu svaki dan, nakon prvog školskog sata, skoknuti u knjižnicu i izabrati Riječ dana [otvaraju Rječnik hrvatskog jezika i nasumce je prstom odabiru] koja se zatim stavlja na pano ispred knjižnice te na web stranicu škole [uz ime i prezime izvlačitelja].

Kako bi sve bilo zabavnije i privlačnije, igri sličnije, knjižničarka [autorica ovog projekta] je ustanovila tri kategorije: Tragač, Sakupljač i Čuvar riječi.

TRAGAČI su oni učenici koji imaju dvije Riječi dana, SAKUPLJAČI od tri do devet Riječi dana, a ČUVARI RIJEČI su sakupili više od deset Riječi dana.

  • Svi se oni svečano proglašavaju u navedenim kategorijama na Dan Škole.

Riječ dana je prezentirana na Županijskom vijeću osnovnoškolskih knjižničara Grada Zagreba 1. rujna 2015. kao obećavajuća i motivirajuća aktivnost s mnogostrukim blagodatima i ostvarenim zadacima i ciljevima u odgojno-obrazovnom procesu.

Pa navedimo samo neke: rukovanje i snalaženje sa stručnom literaturom, usvajanje i memoriranje jezičnog hrvatskog blaga, ispravno korištenje istog, poticanje usmenog i pisanog izraza i logičkog razmišljanja te čitalačkih vještina…

Knjižničarka je nastavila razvijati ideju koja se ostvarila i na 2. Skupu pamtitelja riječi.

Zainteresirani učenici su memorirali trideset i devet Riječi dana i pristupili Skupu na kojem su svi bili upitani za značenje pojedine riječi [ozariti, paginacija, odbojan, poman, srljati, tajac, rukovet, zoran, verbalan, rječnik, prizeman, prisan, prijedlog, mukao, virtualan, stupica, zabraviti, žal, povjerenje, ofenzivan] te su usmeno odgovarali pred komisijom koju je činila ravnateljica Marija LUKOVIĆ, knjižničarka Ida BOGADI i učiteljica hrvatskog jezika Katarina LENAC-LEGAC.

Učenici su opravdali zajedničku nadu u budućnost ovog projekta jer su postigli vrlo dobre rezultate.

  • ŠKOLA JE DOBILA I DRUGOG PAMTITELJA RIJEČI iz 4.B razreda, Filipa CVJETIČANINA!
  • Drugo mjesto dijele Nina Malić, 4.B i Ivan Telebar, 4.C dok su
  • Treće i četvrto mjesto zauzeli Jakov Troje i Bruno Horvat iz 4.B.

Čestitam našem 2. Pamtitelju riječi i svim sudionicima ovog skupa! Do viđenja do 3. Skupa!

…………………..

Ida BOGADI, prof.

Rođena, odrasla i odškolovana u Zagrebu, profesorica komparativne književnosti i fonetike i knjižničarka. Preko dvadeset godina druži se s lutkama kroz posao kao glavnim pretvaračima posla u igru. Od srednje [odgajateljske] škole skuplja znanje o njima s raznih izvora [seminari, radionice, PIF], skoro sve je oprobala u praksi [školi]. Rado gostuje na radionicama i drugim igrarijama jer preferira IGRU kao glavni način učenja.

Riječ dana je projekt u kojem nema lutaka ali ima čarolije.