Zanimljivosti
SLATINA: OŠ JOSIPA KOZARCA
Eko-susret učenika područnih škola
objavljeno: 25. travnja 2016.

…gdje su na pomalo drugačiji način obilježili Dan planeta Zemlje.

Eko-susret je završna aktivnost projekta „MOJA ZELENA ŠKOLA“ koji se provodio u PŠ Kozice tijekom školske godine 2015./ 2016.  U projektu su sudjelovali učenici od prvog do četvrtog razreda, učiteljice i roditelji.

Izrađivali su mirisne paketiće lavande koju uzgajaju u školskom dvorištu, sadili su sadnice ruža, uzgajali cvijeće, izrađivali različite ukrasne i uporabne predmete koje su u sklopu školske zadruge „Sekvoja“ prodavali na sajmovima.

I Dan planeta Zemlje obilježen je malo posebnije: održane su četiri radionice za učenike. Učenici PRVOG RAZREDA izrađivali su leptiriće i pčelice od otpadnog materijala s  učiteljicama Vesnom Bićanić i Ivanom Marović.

Oni iz DRUGOG RAZREDA radili su okvire za slike od sjemenki s učiteljicom Renatom Filipović.

Polaznici  TREĆEG RAZREDA osmišljavali su plakate za Dan planeta Zemlje s učiteljicama Višnjom Bujanić i Katarinom Kokorić, a učenici ČETVRTOG RAZREDA reciklirali su papir s učiteljicama Mirjanom Prlić i Martinom Grgurić.

Dok su dva razreda bila na radionicama, ostali učenici imali su edukativne radionice s dipl. ing. šumarstva, Natašom Rap, rukovoditeljicom Odjela za ekologiju Uprave šuma  Podružnice Našice. Ona je učenike odvela u obližnju šumu  gdje su školarci upoznali različite vrste drveća, biljaka i životinja. Naučili prepoznavati i poneko drveće po kori i upoznali važnost šume za čovjeka.

Nakon radionica i posjeta šumi posadili smo sadnice lipe u školskom dvorištu.

Sadnice različitog drveća i drvo za izradu stolova i klupa donirala je PŠ Kozice,  Uprava šuma Podružnica Našice i  Šumarije Slatina.

Drugi dio našeg susreta započeli smo eko-kvizom u kojemu su sudjelovali predstavnici svake područne škole podijeljeni u dvije ekipe. U jednoj ekipi bili su učenici prvog i drugog razreda, a u drugoj ekipi učenici trećeg i četvrtog razreda. Svaka ekipa imala je četiri učenika.

Nagrade za pobjednike i  sudionike eko-kviza donirala  je ŠKOLSKA KNJIGA. Diplome i nagrade pobjednicima predala je ravnateljica OŠ Josipa Kozarca, Ksenija Vujanović-Juras.

Za vrijeme eko-kviza ostali učenici sudjelovali su u akciji „ Zelena čistka-jedan dan za čisti okoliš“ i skupljali smeće oko škole i u dijelu šume nadomak PŠ Kozice. Na kraju su održana sportska natjecanja na školskom igralištu.