Jučer-danas-sutra
NAGRADA U PRAVE RUKE
Finski edukator Pasi Sahlberg osvojio LEGO Prize 2016
objavljeno: 28. travnja 2016.

…Centra za međunarodnu mobilnost i suradnju u Helsinkiju, ovogodišnji je dobitnik nagrade LEGO Prize 2016. Ta ugledna svjetska nagrada u iznosu od 100 tisuća američkih dolara dodijeljena mu je zbog njegova zauzimanja za unaprjeđivanje izobrazbe diljem svijeta.

Pasi SAHLBERG osvojio je LEGO Prize 2016 za iznimnu posvećenost u unaprjeđivanju kvalitete izobrazbe djece u svijetu. Prednjači u naporima da se osigura kvalitetno učenje djece za koje on vjeruje da mora biti izgrađeno na njihovoj prirodnoj znatiželji i međusobnoj suradnji“, naglasila je Hanne RASMUSSEN, glavna izvršna direktorica Zaklade LEGO u obrazloženju nagrade.

„Zaklada LEGO dijeli taj pogled. Dječja prirođena sposobnost za igru je neobično važna u ranom djetinjstvu i katalizator je kompetencija za učenje koje pripremaju dijete za formalnu izobrazbu, kreativnost i učenje. Kvalitetno učenje podupire uvažavanje dječje zaigranosti i ne usredotočuje se isključivo na kurikulum koji odražava kasnije obrazovno iskustvo.“

Dok je proučavao obrazovne sustave diljem svijeta, Sahlberg je istodobno bio edukator u Finskoj, radeći i na poučavanju drugih o lekcijama koje se mogu naučiti iz finskog obrazovnog iskustva. Autor je uspješnice Lekcije iz Finske: što svijet može naučiti iz obrazovne promjene u Finskoj (Školska knjiga, Zagreb, 2012.).

Niz obrazovnih reformi koje su uspješno transformirale obrazovni sustav u Finskoj Sahlberg prikazuje u knjizi iz pozicije neposrednog sudionika, ali i analitičara, te u pet poglavlja (Finski san: jednake obrazovne mogućnosti; Finski paradoks: manje je više; Finska prednost: nastavnici; Finski put: konkurentna socijalna država; Pripada li budućnost Finskoj?) objašnjava kako su Finci uspjeli očuvati dignitet nastavničkog zvanja, spriječiti strah od učenja i tjeskobu kod učenika, uz održivo upravljanje i poticanje kreativnosti kod svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa.                                                                                                            

Sahlberg često govori o pretjeranom testiranju učenika i protiv američkog standarda tzv. Comon Core, skupa visokokvalitetnih obrazovnih standarda u matematici, engleskom jeziku i umjetnosti kojima bi učenici morali ovladati prije svršetka svakog razreda.

„Budući da su učitelji vrlo izobraženi stručnjaci, u Finskoj nije potreban čvrst središnji (vladin) nadzor nad tim što i kako poučavaju. Nastava i učenju su visoko individualizirani u školama i prilagođeni potrebama djece i zajednice“, kaže on u jednom intervjuu.

Trenutačno Pasi Sahlberg predaje kao gost predavač na Sveučilištu Harvard i savjetuje brojne vlade i međunarodne agencije.

………………..

NAPOMENA:

  • Education World američki je internetski izvor namijenjen učiteljima i stručnim suradnicima u školi gdje zainteresirani mogu naći visokokvalitetne i izvorne sadržaje za pomoć u nastavi i stručnom usavršavanju. Utemeljen je 1996.
  • Izvor: educationworld.com