Zanimljivosti
HRVATI IZ RUMUNJSKE GOSTI OŠ DR. IVAN MERZ
Učenici i profesori iz Karaševa u Zagrebu
objavljeno: 29. travnja 2016.

…koja njeguje hrvatski jezik, kulturu i običaje. Gosti su u četverodnevnom posjetu Zagrebu u organizaciji Osnovne škole Dr. Ivan Merz s kojima njeguju prijateljsku suradnju od prošle godine. Zaželjevši im dobrodošlicu u glavni grad Republike Hrvatske, gradonačelnik Bandić naglasio je da je očuvanje kulture i običaja vrlo bitno za naš narod, kao i suradnja učenika iz Domovine i izvan nje.
Lektor hrvatskog jezika na Sveučilištu u Bukureštu i profesor dopunske nastave na hrvatskom jeziku u Osnovnoj školi u Karaševu Petar HATEGAN izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik Bandić našao vremena za njih: „Sretni smo i čast nam je što imamo priliku prvi puta posjetiti Hrvatsku i to njezin glavni grad.  Ovaj projekt između škola bit će nam poticaj za daljnje njegovanje pripadnosti hrvatskom narodu, pomoći  u boljem učenju i poznavanju hrvatskoga jezika, kulture, povijesti i svega onoga što nas treba činiti ponosnim što smo Hrvati.“
U Projektu razmjene učenika sudjeluje njih šest iz OŠ Dr. Ivan Merz iz Zagreba i šest učenika iz Karaševa, koji pohađaju dopunsku nastavu iz hrvatskog jezika. Nakon što su prošli tjedan učenici iz Zagreba bili u Karaševu, ovaj uzvratni posjet drugi je dio Projekta.
U Karaševu smo se osjećali kao kod kuće, rekao je ravnatelj OŠ Dr. Ivan Merz Zvonko Piljek, tamo svi govore hrvatski i vrlo su susretljivi domaćini. Naši gosti iz Karaševa ova četiri dana smješteni su u obiteljima, što je najbolji način za upoznavanje jezika i kulture.
U okviru boravka u Zagrebu, između ostalog, organiziran im je posjet Muzeju grada Zagreba i Zoološkom vrtu, te razgledavanje znamenitosti na Gornjem gradu, a na poziv gradonačelnika sutra će posjetiti i Bundek. [ IZ DRUGIH IZVORA | zagreb.hr ]