Školska knjiga za vas
AUTORICA „ŠKOLSKE KNJIGE“ - JASMINKA TIHI-STEPANIĆ
MOJA NEPRIJATELJICA ANA – kandidira za nagradu ‘Anto Gardaš’
objavljeno: 5. svibnja 2016.

U romanu Moja neprijateljica Ana Jasminka Tihi-Stepanić obrađuje temu psihogene anoreksije koja pogađa sve veći broj mladih djevojaka u suvremenom zapadnom društvu. Pod utjecajem mode razvijenoga potrošačkog društva i neprestanim medijskim pritiscima, djevojke počinju drastično mršavjeti kako bi postigle „idealnu“ težinu. No umjesto „idealne“ težine, one zapravo teško obolijevaju od anoreksije i bulimije.

Glavni lik romana ječetrnaestogodišnja Ela, zagrebačka djevojčica koja na bazenu upoznaje „modnu agenticu“ te postaje zaluđena manekenskom karijerom. Od početnog cilja da smršavi tek nekoliko kilograma, Elin život počinje se vrtjeti isključivo oko hrane i dostizanja savršenog izgleda, kakvim ga ona smatra, ne primjećujući da ulazi u spiralu, fizičkog propadanja, iz koje gotovo da nema povratka. S obzirom da joj i situacija u obitelji „ide na ruku“ – otac poznati političar koncentriran je na skorašnje izbore i mladu ljubavnicu, a majka kućanica upada u krizu srednjih godina i napušta nevjernog muža u potrazi sa samom sobom – Ela ostaje, preneseno i stvarnom smislu, sama. Tek će susret sa djevojkom koju je upoznala na blogu gdje se okupljaju djevojke s istim problemima – a koja je prošla jednaku životnu priču – u Eli pobuditi sumnju i strah kud će je odvesti njezino izgladnjivanje.

Sve dok u nekom trenutku ne shvati kako više nije gospodar nad vlastitim tijelom i životom jer je kontrolu preuzela njezina (ne)prijateljica Ana…

  • MOJA NEPRIJATELJICA ANA“ knjiga je koju bi trebali čitati ne samo djeca i tinejdžeri, već injihovi roditelji, svi oni koji u vrtlogu vlastitih života i problema zaboravljaju ponekad čak i dobro pogledatisvoju djecu, sve dok jednog dana ne bude prekasno da se izbjegne najgore. No, i tada najčešće kreće međusobno optuživanje, umjesto istinskog razumijevanja problema i ogromnog truda da se pomogne vlastitom djetetu.

Roman naglašava važnost podrške i ulogu obitelji, nastavnika i prijatelja na teškom, ali mogućem putu izlječenja, te kako prepoznati signale za pomoć na koje treba na vrijeme reagirati.

  • Priča koja vas neće ostaviti ravnodušnima.

Čestitamo Jasminka!

………………..

http://dhk.hr/nagrade-knjizevnika/nagradeni-knjizevnici/nagrada-anto-gardas-uzi-izbor