Zanimljivosti
PREDSTAVNICI SŠ MATE BLAŽINA I GRADA LABINA VRATILI SE IZ NORVEŠKE
Zanimljiva iskustva iz grada Sandnesa
objavljeno: 5. svibnja 2016.

…voditeljicom Gradskog vijeća mladih i 20 učenika vratili su se s uspješnog radnog posjeta norveškom gradu Sandnesu u sklopu EU projekta Erasmus+ K1 Mobilnost mladih na temu Sigurna djeca u sigurnom gradu (Safe youth in Safe cities Labin-Sandnes – LASA).

Učenici Srednje škole Mate Blažine koji sudjeluju u projektu su: Antonio Bembić, David Brajković, Borna Fable, Arjeta Hodža, Erin Kos, Erna Kurbašić, Natalia Licul, Tomas Martinčić, Elena Miletić, Massima Milevoj, Dora Osmak, Karmen Rabar, Mate Ružić, Eros Stemberger, Emili Šegon, Paolo Tenčić, Kristina Višković, Carla Zahtila, Nina Zahtila i Roberta Žufić.

LASA – Youth Safety mobility project zajednički je međunarodni projekt Grada Labina i Srednje škole Mate Blažina s jedne strane i kao nositelja projekta norveškog grada Sandnesa i njihovog gradskog vijeća mladih. Financiran je sredstvima Europske unije kroz program ERASMUS+ K1 Mobilnost mladih.

Osnovna tema i koncept projekta je SIGURNOST MLADIH. Projektom su predviđena dva susreta u trajanju od po sedam dana. Prvi susret se održao od 27. travnja do 3. svibnja 2016. u norveškom gradu Sandnesu, a drugi će se održati u Labinu od 20. do 27. lipnja.

U prvom susretu labinski učenici su po prvi puta bili smješteni u obitelji učenika iz Sandnesa, dok će u drugoj fazi oni ugostiti norveške učenike u Labinu.

Budući da se drugog dana susreta održavala i konferencija Mreže zdravih gradova Norveške, labinski predstavnici su prisustvovali svečanom otvorenju same konferencije i uvodnim predavanjima. Učenici su imali priliku posjetiti škole svojih domaćina i prisustvovati samoj nastavi te su tako stekli uvid kako izgleda redovna nastava u Norveškoj. Mladi su se jedni drugima predstavili prezentacijama o svojim zemljama, kulturi i znamenitostima, a labinski su srednjoškolci predstavili svoju prezentaciju na temu Sigurnosti mladih i sigurnosnih mjera u Labinu.

Održano je predavanje Kristin Stien Øye na temu “PREVENCIJE KRIMINALA” i prezentacija projekta “DNEVNI I NOĆNI GAVRANI” od strane Bjarte Bjørnsena nakon čega je uslijedio zajednički obilazak grada u društvu volontera – dnevnih gavrana. Projekt “Dnevni i noćni gavrani” je volonterski projekt koji ima za cilj obilazak grada na mjestima gdje se sakupljaju mladi pokazujući brigu za njih i odgovornost te na taj način sprečavaju i smanjuju nasilje, kriminal i vandalizam. Važno je naglasiti da oni ne zamjenjuju policiju već ukoliko svjedoče potencijalno opasnoj situaciji ili kriminalnom činu pozivaju policiju. Na taj način nema opasnosti za njih same. Projekt “Noćnih gavrana” započeo je u Švedskoj u kasnim osamdesetima, a rezultirao je padom nasilja i vandalizma za 50 %. U Sandnesu su Noćni gavrani uvedeni 1997., a dnevni 2007.  Danas u Norveškoj ima preko 500 grupa Noćnih gavrana i sam projekt je postao jedan od najvećih i najbitnijih edukacijskih projekata odraslih u Norveškoj.  Cilj projekta LASA je i uvođenja slične patrole u Labinu, pa su mladi najprije poradili uz stručno vodstvo koordinatorice rada s mladima u Sandnesu Nine Osland na dizajnu novog simbola za Grad Labin a na kraju i na evaluaciji aktivnosti. Osim rada na temi projekta, za učenike su bila organizirana i sportska druženja, posjeti znamenitostima, zajedničko spravljanje ručka, kuglanje te izlet u zabavni park Kongeparken. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 5portal.hr ]