Jučer-danas-sutra
NE MOŽEŠ ZAUSTAVITI KIŠU, ALI MOŽEŠ SE ZAŠTITITI KIŠOBRANOM
6 kišobrana protiv emocionalih manipulatora
objavljeno: 24. svibnja 2016.

U ovo doba godine: trave su pune krpelja, društvo je puno manipulatora. Opreza nikad dosta.

Emocionalni manipulatori su posebno neugodna vrsta manipulatora. Uspješno nas navuku razmišljati i osjećati ono što njima odgovara, učine nas nesigurnima u sebe i svoju pamet, otupe nas, učine mekima poput gline.  I onda nas oblikuju kako im paše… I čine to tako vješto da gotovo i ne primijetimo… Evo nekoliko djelotvornih načina na koje im to uspijeva: 

1. Glumataju trudeći se steći naše povjerenje.  

Laskaju, prave se da su nam veliki prijatelji, da nam beskrajno vjeruju, grle nas i ljube, odaju nam svoje najintimnije tajne… dok nas ne obrlate pa im doista poklonimo svoje povjerenje. Onda se igraju našim osjećajima izazivajući u nama ono što im u određenom trenutku treba: ljutnju, borbernost, suosjećanje, velikodušnost…

Oni se zapravo igraju našim egom, a kad ego preuzme kontrolu nad nama – razum zašuti i postajemo silno ranjivi. Ego zna prevariti uho i navući ga da vjeruje, međutim, intuicija je nepogrešiva. Treba poslušati signale svoje intuicije, obratiti pozornost na osjećaj u nama koji signalizira da neka osoba nije iskrena (ma koliko se pravila da jest) i ne otvarati joj se.

2. Postave se tako da im se neprestano imamo potrebu ispričavati.

Nikad nas izravno ne optužuju ni za što, ne žele nas opterećivati svojim problemima, ali kad god se za što opravdavaju, kao usput spomenu dio koji smo (prema njihovu mišljenju) mi trebali obaviti, a nismo. Pritom često koriste one topovske riječi: ti nikad (nemaš vremena za mene), ili ti uvijek (zaboraviš što sam ti rekao)… Izvrću priču tako da sa sebe skinu odgovornost za problem i pokušavaju učiniti da se mi osjećamo odgovornima.

Ne nasjedajte takvima i ne ispričavajte im se. Svatko je sam odgovoran za svoje postupke: i oni koji nisu učili jer im se čini da je gradivo preteško, i oni koji su ometali nastavu jer im je bilo dosadno, i oni koji su zlostavljali druge učenike jer su ih izazivali – svi su oni sami odabrali način kako će se ponašati. Mogli su odabrati i drukčije.  

3. Muljaju pitanjem tako da izvuku potvrdni odgovor.

Počnu tako da traže nešto pretjerano, neku golemu uslugu. Kad odbijete, krenu se cjenjkati pa polako smanjuju svoje zahtjeve do neke relativno razumne mjere. Ako i dalje odbijate, onda obično kažu: Nisi mi htio/htjela učiniti ono što sam te molio, ali ovu sitnicu mi stvarno ne možeš odbiti…

Ako ne želite ulaziti u tu trgovinu, jednostavno recite NE i nemojte se pritom osjećati loše. Ljudima, naime, dajemo ono što smo im spremni dati, a to nije uvijek ono što oni očekuju da će dobiti. Nema razloga da se osjećamo loše jer na nečija neopravdana traženja kažemo NE. Nemojte se dovoditi u  situaciju da govoreći drugima DA, sebi kažete – NE.  kažete 

 4. Jedno govore, a drugo rade.

Sve obećaju, u svemu su nam podrška – ali samo na riječima. Kad doista zatražimo ono što su obećali – izmigolje. Upozorimo li ih da su obećali i zaboravili – postanu neugodni.

Nema lijeka protiv takvih manipulatora. Morate jednostavno naučiti da se na njih ne oslanjate: da njihova obećanja i podrška koju nude ne vrijede ni pišljiva boba.

 5. Stalno bi se nadmetali i dokazivali da u svemu su bolji od nas.

Imaju silnu potrebu skupljati bodove dokazujući da su uspješniji u svemu. Kad nam je dobro, tvrde da je njima stoput bolje, a kad nam je loše, upnu se dokazivati da je njima stoput gore.

Ništa što oni kažu i učine ne uzimajte k srcu i ne shvaćajte osobno. Svime što govorimo i činimo, bilo to dobro ili ružno, uvijek zapravo pričamo priču o sebi, a ne o drugima. Odmahnite rukom na njegove priče, pustite da vam prozuje kroz drugo uho van i nastavite svojim putem.

 6. Lažu, lažu i opet lažu.

Nevjerojatno glatko i uvjerljivo lažu. Kad ih uhvatite u laži, prave se da to nikad nisu rekli, da ste to krivo čuli, krivo shvatili, da ste ih pobrkali s nekim drugim… Prave od vas budalu i pritom se odlično zabavljaju.

Teoretski bi ih se dalo uhvatiti u laži tako da pred njima zapisujemo ili snimamo to što govore kako bismo imali dokaz. No, čak i suočeni s dokazom o vlastitoj laži, takvi manipulatori ne bi priznali da su lagali, nego bi vas napali da ste lažirali dokaz. Ako želite sačuvati živce i zdrav razum, zaobilazite takve ljude u širokom luku i ne polemizirajte s njima. Ako ih već ne možete izbjeći, onda budite proaktivni: arhivirajte kontate s njime, čuvajte materijalne dokaze koji bi, zlu ne trebalo, mogli posvjedočiti da je lagao.

Ne možemo spriječiti manipulatore da rade to što rade. Možemo samo spriječiti sebe da upadamo i njihove zamke i nerviramo se. Vrijedi se malo potruditi oko toga, zar ne?  

Piše: Dinka JURIČIĆ